2024.04.16
kedd

Simone Tempestini győzelme a Hargita Gyöngye Ralin

mf - 2018-07-16

A román ralibajnokság ötödik fordulója, a Székelyudvarhelyen és környékén megrendezett 26. Hargita Gyöngye Rali a Napoca Rally Academy fiatal tehetsége, Simone Tempestini és navigátora, Sergiu Itu (Citroën DS3 R5) sikerével ért véget. A tizenkét gyorsasági szakaszból kilencet nyert meg.

 

A két nap alatt 122 kilométernyi gyorsasági szakasz várt a rekordszámú benevezőre, hiszen minden eddiginél több, összesen 83 páros állt rajthoz.

Simone Tempestini negyedik sikerét aratta az idei bajnokságban, és megerősítette vezető helyét a pontvadászatban. A bajnoki címre pályázó vetélytársainak gondjai akadtak a Hargita Ralin. Az első napon Vali Porcișteanu és Dan Dobre (Škoda Fabia R5) defektet kapott, emiatt közel három perc hátrányba került. A defekt miatt nagyon hátra csúsztak, de sikerült annyira lefaragniuk hátrányukat, hogy végül a Hargita Rali összetettjének negyedik helyén végeztek – így minimalizálták a pontveszteséget is.

A Dan Gîrtofan/Tudor Mârza páros jól kezdett, az első napot követően még a harmadik helyen álltak, szombaton reggel pedig a brassói pilóta megnyerte az első patakfalvi gyorsasági szakaszt. Sajnos a Hargita Gyöngye Rali ötödik szakasza, a szentpáli gyorsasági jelentette a végállomást számukra, egy duplakanyarban lecsúsztak az útról és felborultak, az autó többször is megpördült a levegőben. Szerencsére senki sem sérült meg a brutális balesetben.

A második helyet végül a tavalyi győztes Bogdan Marișica szerezte meg, Sergiu Ituval az oldalán (Ford Fiesta R5). A rali egyik legkellemesebb meglepetését a Florin Tincescu/Alina Pop páros okozta (Fiat 124 Abarth), hiszen az összetett harmadik helyén végzett. A Napoca Rally Academy tehát nagyszerű ralit zárt, hiszen három csapata is a dobogón végzett, továbbá a Dacia Kupában Mihnea Mureșan győzött.

Amúgy az első szentpáli gyorson a Norbert Maior/Francesca Maior (Peugeot 106) páros is lecsúszott az útról, az autó pedig felborult. Mindketten megsérültek, a székelyudvarhelyi városi kórházba szállították őket felülvizsgálatra. Kiderült, mindketten kisebb gerincrándulást szenvedtek, és még szombaton délután kiengedték őket az intézményből.

A román bajnokság nagy visszatérője, Constantin Aur is elégedett lehet, hiszen Silviu Moraru navigátorával az ötödik helyen zárt (Škoda Fabia R5). A többszörös ralibajnok is meglepődött nagyszerű teljesítményén, hiszen szakaszgyőzelmet is aratott, ő volt a leggyorsabb a Székelyudvarhely központjában, több ezer ember előtt rendezett Dietrich Árpád szuperspeciálison.

Az összetett hatodik helyét Mihai Manole/Florin Dorca (Ford Fiesta R5) szerezte meg, míg a hetediken Cristi Dolofan és Mihai Sandu (Mitsubishi Lancer Evo 9) végzett, a páros első lett a 3-as géposztályban is. Az Adrian Teslovan/Cseh Vajk Imre (Citroen DS3 R3) páros a nyolcadik helyen végzett, míg megnyerte a kétkerékmeghajtásúak csoportját. Kilencedikként ért célba a Suzuki Kupában első helyezett Raul Badiu/Gabi Lazăr (Suzuki Swift Sport) páros, míg a top 10-et a Szabó Csongor/Rareș Fetean (Ford Fiesta R2) páros zárta.

A 11-es géposztály dobogóján egyaránt Mitsubishi autókat találunk, Sebastian Barbu/Marc Banca lett az első, megelőzve a magyarországi Gere-Kelő László/Erdély Ágnes, illetve a Bogdan Năstase/Alexandru Popidan párosokat.

A történelmi autók versenyében Dan Alexandrescu/Cristi Ancuța (VW Golf 1) végzett az élen, megelőzve a Borbély Lőrincz/Kovács Levente (BMW) és a Petru Constantinescu/Radu Mărginean (Opel Ascona) duókat.

Rali 2-ben (az országos bajnokság másodosztálya) Bogdan Moldovan és Silviu Rogozan (Renault Clio) diktálta a tempót, mögöttük Alex Lașcu/Mihaela Balint (BMW Seria 3) és Florin Niturad/Mihai Popa (Ford Fiesta) végzett még a dobogón.

Az első három helyezett nyilatkozata

Simone Tempestini (1. helyezett):

„A bajnokság öt fordulója után örvendek, hogy sikerült növelni előnyünket az összetettben. Jól összeraktuk ezt a versenyt és sikerült végig megóvnunk autónkat. Nagyon örülünk a saját és a csapatunk győzelmének is, innentől már Jászvásárra koncentrálunk.”


Bogdan Marișca (2. helyezett):

„A Hargitán mindig is szerencsém volt. Szeretnék gratulálni Simonénak az egész szezonban és a Hargita Ralin nyújtott fantasztikus teljesítményéhez, és persze Florinelnek is, hogy felállhat a dobogóra. Jó ritmusunk volt, és sajnáljuk, hogy riválisainknak nem volt szerencséje, Valinak defektje lett, míg Giriék felborultak.”
Florin Tincescu (3. helyezett):

„Boldogok vagyunk, hogy Alinával közösen értük el az első dobogót az Abarth-tal. Egész rali alatt nagyon jól működött az autó fék- és váltórendszere, ez pedig meg is látszott a teljesítményünkön. Egyre jobban megszokjuk ezt az autót.”


26. Hargita Gyöngye Rali
PS10 (Patakfalva 3, 6,40 km): 1. Porcișteanu 3:18.8, 2. Tempestini +3.5, 3. Marișca +5.4, 4. Barbu +6.1, 5. Aur +10.4, 6. Gere-Kelő +11.9.

PS11 (Szentpál 3, 6,25 km): 1. Tempestini 3:02.70, 2. Marișca +1.7, 3. Porcișteanu +7.7, 4. Barbu +7.8, 5. Tincescu +10.2, 6. Aur +10.2.

PS12 (Lövéte 3, 13,70 km): 1. Tempestini 7:06.80, 2. Marișca +6.3, 3. Porcișteanu +8.3, 4. Barbu +23.0, 5. Tincescu +38.0, 6. Teslovan +43.9.

A 26. Hargita Gyöngye Rali pontszerzői: 1. Tempestini 1:00:37.5, 2. Marișca +53.0, 3. Tincescu +3:26.4, 4. Porcișteanu +4:25.6, 5. Aur +4:39.9, 6. Manole +6:23.5, 7. Dolofan +6:40.2, 8. Teslovan +7:05.5, 9. Badiu +7:15.4, 10. Szabó Cs. +7:27.9.

A magyarországi Kelő-Gere László/Erdélyi Ágnes páros amúgy a 7., a Kocsomba Károly/Végh Róbert duó a 11., míg a Tajmel Tibor/Soós István kettős pedig a 22. helyen fejezte be a ralit.

További részletek: raliulharghitei.ro







© Copyright 2018