2024.04.26
péntek

Románia részt akar vállalni az Ukrajna újjáépítését szolgáló párbeszédben

- 2022-09-07

Románia részt akar vállalni az Ukrajna újjáépítését szolgáló párbeszédben és megoldáskeresésben – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a romániai diplomácia éves közgyűlésén.

‘Az, ahogyan az ukrajnai háború áldozatainak segítünk, emberségünk és felelősségünk fokmérője’ – fogalmazott a kormányfő, emlékeztetve hallgatóságát, hogy már 2,1 millió ukrajnai menekült részesült a román állam segítségében.

Nicolae Ciucă kifejtette, az orosz agresszió mindannyiunkat figyelmeztet az Európai Unió és az euroatlanti partnerség alapját képező vezérelvek fontosságára, és arra is, hogy ezen vezérelvek populista diskurzusokban történő befeketítése alapjaiban veszélyezteti a jogállamiságon és szabadságjogokon alapuló társadalmakat. Ezért Romániának még szorosabbra kell fűznie kapcsolatait azokkal a partnereivel, akik azonos értékeket vallanak magukénak. Nicolae Ciucă ismét hangsúlyozta, hogy Románia szilárdan támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna, Grúzia és a Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozását.







© Copyright 2018