2024.04.25
csütörtök

Országos Önkormányzati Konferencia Marosvásárhelyen

- 2021-09-20

A Marosszentgyörgyön tartandó kongresszus programjában nem szerepelt tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatta és megvitatta Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát.

A Szövetség Kongresszusát megelőző tanácskozás központi témája a családtámogatás volt. Megnyitó beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök fölvázolta a kormányzás elmúlt nyolc hónapjában elért eredményeket, amelyekkel az önkormányzatokat tudják segíteni. „Kezdeményeztük, hogy a személyi jövedelemadó teljes egészében az önkormányzatoknál maradjon. Az Anghel Saligny fejlesztési keretprogramból 50 milliárd lej áll rendelkezésre víz-gázhálózatot kiépítésére, utak javítására a következő hat évben. Ugyanakkor elfogadtattuk, hogy a kormány idén ősztől átvállalja a bölcsődei ellátás költségeinek a terhét, így a kisközösségekben is működhetnek majd bölcsődék. Ezek a kezdeményezések mind-mind azt szolgálják, hogy megerősödjenek családjaink. Márpedig erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség!”
 

A szövetség bejelentése szerint a kongresszuson jelen volt többek között Florin Citu, miniszterelnök, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ladányi-László Zsolt, Képviselőházi frakció - parlamenti képviselő, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke,Bíró Barna Botont, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, valamint a vajdasági, kárpátaljai, felvidéki, horvátországi magyar pártok és érdekvédelmi szervezetek vezetői jelezték részvételüket. A kongresszuson közülök páran nyilatkoztak az elhangzottak kapcsán, valamint Románia krízishelyzetéről is kifejtették véleményüket.

 







© Copyright 2018