2024.04.26
péntek

Elutasították Románia schengeni csatlakozását

- 2022-12-09

Elutasította az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe – nyilatkozták egybehangzóan brüsszeli források.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A két ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához egyöntetű döntésre lett volna szükség a testületben. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban szavazott a Tanács. Horvátország ugyanakkor zöld utat kapott, és csatlakozhat a schengeni övezethez.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes gyalázatos döntésnek nevezte Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítását. Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben reagált a döntésre. Mint írta, Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul gyalázatos- hangsúlyozta Kelemen Hunor.







© Copyright 2018