2020.02.28
péntek

Kiképzőközpont megvalósítását tervezik Szentegyházán

- 2019-02-26

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének éves gyűlésére került sor február 22-én. A gyűlés az együttműködésről szólt a hivatásos tűzoltók és helyi önkormányzatok képviselői közt. A Szentegyházán tartott megbeszélés egyik témája egy kiképzőközpont létesítése a tűzoltók számára a gyűlés helyszínén.

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke azt részletezte, hogy a gyűlés az önkéntes tűzoltók, azok parancsnokai és a helyi, illetve megyei önkormányzatok kapcsolatát volt hívatott erősíteni. Jó viszony alakult ki a hivatásos tűzoltókkal is, akikkel közös gyakorlatok révén is együtt szoktak működni, de nem csak. A találkozó fontos résztvevői közé sorolhatók a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetői is, akik az önkéntes egyesületek működését felügyelik.

Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében jelentősen megnőtt az önkéntes csapatok száma az utóbbi időben, tízről hatvannégyre. Így elmondható, hogy a legtöbb önkormányzatnál vannak önkéntes tűzoltók. 47 egyesület tulajdonában összesen 59 tűzoltóautó van, a többi pedig egyéb eszközök segítségével oldja meg a szállítást.

Az eseményen jelen volt Petres Sándor, Hargita megyei alprefektus, illetve Bíró Barna Botond is, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mindketten kihangsúlyozták, hogy milyen fontossággal bírnak az önkéntes tűzoltók, illetve kemény munkájuk. Az alelnök további támogatását fejezte ki a Tanács részéről pályázatok által, ahogy felszerelések és képzések terén is.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a közösség szolgálatát, illetve azok védelmét és biztonságát emelte ki, mint a tűzoltók leglényegesebb feladatát, ahogy a példamutatást is nagyra tartja.

Stelian Cimpoeșu, a Hargita megyei tűzoltóság vezetője szerint a természeti katasztrófák elleni küzdelem tartozik a kötelességeik közé, ezáltal is segítve az embereket a nehéz helyzetekben. Úgy véli, hogy a hivatásos és az önkéntes tűzoltók is remekül tudnak együtt dolgozni és buzdítja a további együttműködést.

A továbbiakba kiemelte, hogy a hivatásos tűzoltók számára jelentős segítséget, támogatást nyújt az önkéntes egyesületek tevékenysége. Emellett leszögezte, hogy az utánpótlásról sem szabad megfeledkezni.

A későbbiekben Albert Csaba értékelte ki a múlt évet, hiszen az önkéntes tűzoltók versenyek, képzések, külföldi tapasztalatcsere, különböző gyakorlatok által fejlesztették képességeiket és tudásukat. De nemcsak tudásban és szellemi javakban gyarapodtak, hanem anyagiakban is, hiszen több autó és többféle felszerelések kerültek megvásárlásra önerőből és pályázatok révén.

Mindezt a továbbiakban is folytatni szeretnék, de egy szentegyházi kiképzőközpont is a terveik közt szerepel, mely az újoncok képzésében játszik nagy szerepet, legfőképp az éles bevetésekre való felkészítés a cél. Emellett a kisváros megfelelő helyszínnek bizonyul, hiszen a megye szívében helyezkedik el, így könnyedén elérhető és a bevetésekre szempontjából is könnyebbséget jelenthet. A lövétei közbirtokosság által biztosított, a város határában található területet terveznek használatba venni erre a célra.kiképzőközpont   önkéntes tűzoltók   Szentegyháza   tűzoltóság  © Copyright 2018