2024.04.20
szombat

UIET 2.0 bemutatkozó

- 2018-04-12

Elnökségi csere történt a szervezetnél. A csapat: Imre Gábor, elnök, Dávid Endre, ügyvezető elnök, Tornai Szilárd, ügyvezető alelnök és a területi alelnökeik: Bíró István, Csányi Attila, Czika Arnold és Zsidó Károly.

 

Sajtótájékoztatót tartott az UIET a Mokka Kávéházban, majd közleményben foglalták össze a fontosabb tudnivalókat.

Azt írják: "Többek között bemutatásra került a programtervünk és az azt megelőző kérdőív kiértékelése, ami az elkövetkező három év alapjául szolgál. Szám szerint 490 végzős diákot kérdeztünk meg jövőképükről, az esetleges felmerülő problémáikról és  az ifjúsági szervezethez való viszonyulásukról, véleményükről.

A diákok szeretnék jobbá tenni Székelyföldet és itthon alapítani családot

Ez derült ki az UIET által végzett közvéleménykutatásból. A végzős diákok többsége úgy érzi Székelyföld stagnál, de szeretnének tenni jobbá tételéért, csak nem tudják hogyan. Az is világos  a kérdőívből, hogy a számottevő többség ithhon szeretne családot alapítani és külföldre csak egy anyagi biztonság miatt akarnak elmenni.

Képzésekből és előadásokból van hiány

Számunkra világosan kideült a kérdőívből, hogy képzések, tréningek és előadások kategóriából éreznek hiányt a diákok, így mi is ezt az útvonalat szeretnénk erősíteni, véli az UIET elnöksége.

Ez évben több prgrammal is készülünk a fiataloknak, ahogy a kérdőívből is kiderült: képzések, előadások és karriertanácsadás irányvonalakat követve. Két úgynevezett „Csíki Tour”-t szeretnénk szervezni, első alkalommal Hargita Megye Tanácsához vinnénk el az érdeklődő fiatalokat, akik betekintést nyerhetnek az ott folyó munkába, később egy börtönlátogatásra is sor kerülne, ahol a fiataloknak lehetőségük lesz rendőrökkel, börtönőrökkel beszélgetni és feltenni megválaszolatlan kérdéseiket.

Az UIET nem csak ifjúsági szervezet, fontosnak tartjuk az ernyőszervezet szerepét is kiemelni. Kialakítottunk egy folytonos találkozást az udvarhelyi diáktanácsokkal, akikkel szeretnénk közös rendezvényeket is szervezni. Erre példa a Benedek Elek Pedagógia Líceum Diáktanácsával az együttműködésünk a „Mennyit érsz?” projketben, ahol az internetes zaklatásra hívjuk fel a figyelmet az udvarhelyi és környéki iskolákban. Rendőr, jogász és pszhichológus társaságával körbejárunk közel 10 iskolát, ahol előadás formájában ismertetjük velük az internetes zaklatás veszélyeit, zsákutcáit és a megelőzést.

Előadások témakörben nem csak ez az egyetlen programunk, többek között elsősegély alapismereteket szeretnénk átadni a fiataloknak, de tervben van olyan témákban is lehívjunk kompetens előadókat, mint: vállalkozás, önfejlesztés, közigazgatás, smart city. Szeretnénk kialakítani egy egészséges kritikus gondolkodó fiatal közeget, akik akár egy vita-párbeszéden is részt tudnak venni olyan témákban, mint: migráció, külföldi munkavállalás, román-magyar viszony, oktatás helyzete, megélhetés itthon vagy elvándorlás. A Marosvásárhelyen sikeresen megszervezett „Szájkáráté” programsorozatot is szeretnénk idehozni, politikusok, köztisztségviselők meghívásával.

Idéni legnagyobb rendezvényünk ősszel kerül megrendezésre, ha minden jól megy, egy „Udvarhelyszéki Szüreti Bál” keretén belül. További részleteket még nem tudunk mondani, viszont annyit érdemes tudni, hogy egy nagyszabású, egész székre lefedő rendezvényre készülünk, ahol megidézzük a szüreti bálok hangulatát, természetesen fiatalos módon.

Karriertanácsadás és útmutató

A fent említettek csak ízelítő a programtervünkből, ezeken kívül szeretnénk újraéleszteni a Bukarestben is otthon vagyunk programtervünk és, ha minden jól megy akkor elindítanánk egy „Brüsszelben is otthon vagyunk” európai uniós látogatást, gyakornokságot. Úgy érezzük, fontos a fiataloknak a karrierjük, a lehetőségeik felmérése, ezért próbálunk nagy hangsúlyt fektetni ezekre. Viszont mi nem csak középiskolásoknak szeretnénk szólni, nagyon sok rendezvényünk nyitott úgy az egyetemisták, mint a többi fiatalok előtt, sőt, tematikusan szeretnénk szervezni olyan programokat, amik felnőtteknek is szólnak, például az Agrár Akadémia vagy a Pedagógus Fórum.

Végezetül kiemelnénk az UIET Hírhozó magazint, ami egy ifjúsági lapként fog szolgálni és főként tudományos, a nagyvilággal kapcsolatos érdekes cikkeket hoznánk le a fél évente megjelenő magazinban.

 További részletekért keresse Tornai Szilárdot:

Tel: 0751426911

Email: [email protected] és [email protected]© Copyright 2018