2024.04.20
szombat

Erdély-szerte megemlékeznek a 48-as forradalomról

- 2023-03-16

Csíkszék számos településén tartottak megemlékezést.

Csíkszeredában a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdődött az ünnepség.

Csíkszeredában a március 15-ei ünnepségsorozat 11 órakor kezdődött a Petőfi Sándor Általános Iskolában. 12 órától az emlékezet helyei: Ünneplési gyakorlatok március 15-én címmel dr. Bodó Julianna, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi professzora tartott interaktív előadást a Petőfi kávéházban, melyen elsősorban 9–12.-es diákokat vártak. 17 órakor volt a koszorúzás a Gál Sándor-szobornál.

Itt a Gerendely férfikórus lépett fel és a koszorúk elhelyezését követően felvonulás indult a Vár térre, a nemzeti ünnep központi helyszínére, ahol 18 órakor kezdődött a program. Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes, az RMDSZ elnöke a Mikó-vár előtti téren mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a Csíki Moziban 20 órakor a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenye volt hallható.

Fáklyás felvonulás Székelykeresztúron

Székelykeresztúron már kedden este hét órától elkezdődött az ünnepre való hangolódás, hiszen a helyi polgármesteri hivatal fáklyás felvonulást szervezett a Timafalvi temetőtől a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumig. Másnap reggel kilenc órától ünnepélyes zászlófelvonáson vehettek részt az érdeklődők a Millecentenáriumi emlékműnél, valamint megkoszorúzás zajlott Berde Mózes és Orbán Balázs szobrainál a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban. A koszorúzást követően ünnepi szentmisét tartottak az unitárius templomban, ezzel egyidőben pedig Petőfi Sándor legenda szerinti sírját is megkoszorúzták a Timafalvi temetőben, amit a költő szobrának megkoszorúzása követett.

Székelyudvarhelyen a déli harangszóval egyidőben kezdődött a Március 15-ei megemlékezés

Székelyudvarhelyen a déli harangszóval egyidőben kezdődött a hagyományos Márton Áron-téri ünnepség. A nyitányt megelőzően koszorúzás zajlott a Vasszékely szobornál, majd a Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása és díszszemléje következett. A történelmi egyházak képviselőinek imája és áldása után szavalatok, zeneszámok, és ünnepi beszédek hangzottak el. Számos, gyermekeknek, fiataloknak szóló ünnepi foglalkozás is zajlott, ezek helyszínei a Művelődési Ház, az Udvarhely Néptáncműhely próbaterme, illetve a Városi Könyvtár. Kora este, 7 órától pedig ismét benépesült a Márton Áron tér, ahol a Forradalom.ma rendhagyó emlékműsort tekinthették meg az érdeklődők.







© Copyright 2018