2024.06.17
hétfő

Ideiglenesen megtiltják az ukrán gabona és olajos magvak Romániába irányuló exportját

- 2023-04-27

Az Európai Bizottság június 5-ig megtiltja az ukrán gabona és olajos magvak Romániába irányuló exportját – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető szerint az Európai Bizottság intézkedéseinek az a feltétele, hogy a tagállamok visszavonják egyoldalú tiltásaikat. Ha nem sikerül megállapodást találni, a Bizottság kifejezetten a Romániába irányuló export betiltására fog törekedni. Hangsúlyozta, Románia az Európai Bizottság döntése alapján védelmet kap, a gazdák pedig kártérítést.

Az év elején az Európai Bizottság közölte, hogy sürgősségi megelőző intézkedéseket hoz a búza és egyéb takarmánynövények tekintetében, kártalanítva a helyi gazdákat. Emellett rögzítették, hogy csak akkor engedik be Ukrajnából a gabonát az öt kelet-európai országba, ha azt más EU-tagállamokba vagy a világ többi részébe szánják.

Románia elzárkózott az importtilalom bevezetésétől, szemben Lengyelországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Szlovákiával. Az utóbbi négy állam egyoldalú lépéseket tett helyi piacaik és termelőik védelme érdekében, behozatali tilalmat elrendelve az ukrán mezőgazdasági termékre.

 

 

Forrás: RRA© Copyright 2018