2024.03.03
vasárnap

Utcák modernizálására pályázik Székelyudvarhely a Saligny-programban

- 2021-11-03

A Hivatalos Közlönyben megjelent ütemezés szerint az önkormányzatok 2021. november 8-ig adhatják le igényléseiket az Anghel Saligny mérnökről elnevezett programba. A költségbecslés összeállításához 45 nap állt a rendelkezésre.

A város a programból a székelyudvarhelyi úthálózat modernizálását célozza meg. Míg a megyeközpontok 40 millió lejes keretösszegre pályázhatnak, addig a Székelyudvarhelyhez hasonló municípiumok 10 millió lejes keretösszeget hívhatnak le. Ez az összeg garantált támogatást jelent.

A folyamat szerint minden megye kap egy keretösszeget, és a garantált támogatások után fennmaradó alapból, a leadott és első körben támogatás nélkül maradt projektek paraméterei alapján, újabb tervek számíthatnak finanszírozásra.

A Saligny-programban csak olyan utakra lehet pályázni, ahol van víz- és csatornahálózat, illetve nincs más aláírt finaszírozási szerződés kötve rájuk.

Székelyudvarhely esetében figyelembe vettük, hogy olyan utakra igényeljük a támogatást, amelyekre már van előtanulmány, illetve fontos szempont volt az is, hogy minden városrész érintett legyen.

Eszerint a következő utcákra kérünk finanszírozást az Anghel Saligny-programban:

Városközpont:

Iskola utca,
Attila utca,
Malom utca,
Görbe utca,
Hársfa sétány,


Szombatfalva:

Benkő József utca,
Küküllő utca,
Telekpataka utca,
Ugron Gábor utca felső szakasza,
Gyerkes Mihály utca,
Sólyom utca,
Dózsa György utca,
Mihai Eminescu utcák,


Bethlen-negyed:

a Kisköved utca zöld tere, itt faltól falig megújulna a Győzelem utca és az Ifjúság bejárat közötti rész,
Lakatos István utca,
Tihadar bejárat,


Szejkefürdő:új parkoló kialakítása és sétánybővítés,
biciklis és gyalogos felüljáró,
Ipari zóna:a Fások utca fel nem újított része,


Cserehát:

Domb utca,
Szászok tábora:Margaréta utca,
Nárciszrét utca,
Bethlenfalva:Strand utca,
Reményik Sándor utca,
a Bükkfa utca a hídig,


Rókaváros:

Sósfürdő utca,
Borsairét utca.
A programban csak olyan utcákat lehet előterjeszteni finanszírozásra, amelyeknek rendezett a jogi viszonya: amennyiben a teljes utca, vagy annak valamely szakasza magánterület, abban az esetben az utca nem teljesíti a program feltételeit.

Székelyudvarhely a felsorolt utcákkal  összesen 44 millió lejre ad le pályázatot, amelyből 42 millió lejt tesz ki az igényelt támogatási összeg.© Copyright 2018