2024.06.22
szombat

Trianonra emlékeztek a csíksomlyói Székely Hadosztály emlékműnél

- 2021-06-10

A trianoni békeszerződés 101. évfordulója alkalmából megemlékező ünnepséget szerveztek a csíksomlyói Székely Hadosztály emlékműnél. A megemlékezés zászlófelvonással és a székely himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd ünnepi beszédek következtek.

Ami nem öl meg, az megerősít – idézte az ismert közmondást ünnepi beszéde elején Zsigmond Barna Pál, magyar országgyűlési képviselő. “A magyarországi kommunizmus annyiban különbözött a trianoni államok kommunista berendezkedésétől, hogy nemzetről, határon túli magyarságról nem volt ajánlatos még beszélni sem. Ezáltal legkevesebb két generáció nőtt fel úgy, hogy csak családi körben hallhattak arról, hogy Magyarország önmagával határos, mert a túloldalakon is mind magyarok élnek”, emelte ki az országgyűlési
képviselő. Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője emlékeztette az ünneplőket, hogy a magyar országgyűlés 11 évvel ezelőtt, a trianoni döntés 90. évfordulóján törvényt alkotott a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről. Arra is kitért, hogy az erdélyi magyaroknak a rendszerváltás előtt bőven kijutott a megpróbáltatásokból, de a nehézségek dacára is vállalták a magyarságukat. A trianoni ünnepségen Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait, majd Szilágyi Árpád volt politikai fogoly Reményik Sándor Ahogy lehet című versét szavalta el, valamint Vaszi Levente népdalénekes is fellépett.

 © Copyright 2018