2024.06.22
szombat

Románia első az EU-ban, ami a vezető női menedzserek arányát illeti

- 2021-03-09

 

Van olyan statisztika, ahol jól áll az ország az Európai Unió más országaihoz képest: a vezető pozícióban (Senior Executive) álló nők aránya nálunk a legjobb, ezt pedig az Eurostat adataira hivatkozva írta meg egy közleményében a mamprenoare.eu, amelyet több román nyelvű sajtóorgánum is idézett.

A női vezető menedzserek aránya tehát az országban 34%, a sorban pedig Észtország (33%), Litvánia (30%) és Lettország (29%) következik.

Az EU-ban a menedzseri pozícióban álló személyek 37%-a nő, 28%-uk az adott vállalatok igazgatótanácsának tagja, és 18%-uknak van felsővezetői menedzseri funkciója (Senior Executive).

A romániai cégeknél a női részvényesek, illetve társult partnerek száma január végén 554 331 fő volt, a nők így 37,21%-os vezetői aránnyal vannak jelen a hazai vállalatok tekintetében - írta meg az Economica.net az országos kereskedelmi és nyilvántartási iroda (ONRC) adataira hivatkozva.

Mi több, a mamprenoare.eu által közölt információk szerint az anya vállalkozók is egyre nagyobb arányban jelen vannak a vállalkozói szférában, ebben pedig a koronavírus-jelenség is segítségükre volt, az online térbe való átköltözésnek köszönhetően. Hozzáteszik: a járvány előtt nagyon sok anya vállalkozó nem volt kellőképpen felkészítve az online munkavégzésre.

Ugyanitt írják, hogy az e-kereskedelem egyik fontos mozgatórugójának számítanak a kisgyermekes édesanyák. © Copyright 2018