2024.06.18
kedd

Lebontják a régi csillagvizsgálót, ígérik az újat

Szász Csaba - 2023-05-24

Felújítás helyett lebontják Székelyudvarhelyen a csereháti csillagvizsgáló romos épületét, az év végéig pedig rendezni fogják a körülötte lévő területet, egy új parkot alakítanak ki. Van ígéret a csillagvizsgáló újjáépítésére, de ez még a jövő zenéje.

Kommunikációhiány miatt okozott felbolydulást Székelyudvarhelyen a csillagvizsgáló lebontása. A korábbi hírek szerint ugyanis az leromlott állapoti ingatlant az év végéig kellett volna felújítani a kivitelezést elnyerő társulásnak, hétfőn reggel viszont arra ébredtek a csereháti lakosok, hogy felújítás helyett lebontják a város egyik ikonikus, ám elhanyagolt épületét.

Csak utólag derült ki, hogy szakvéleményezés szerint az ingatlan már nem biztonságos, továbbá az újjáépítés olcsóbb a felújításnál, ezért a régit lebontják, helyére fognak egy teljesen újat felépíteni. Azonban ezt az információt nem közölte ki az udvarhelyi önkormányzat, ami értetlenkedésre adott okot a városlakók körében.

A régi épület lebontásával a felújításra értelemszerűen már nem kerülhet sor, ennélfogva a kivitelező sem tudja tartani a határidőt, az új épületet az udvarhelyi önkormányzatnak önerőből kell felépítenie a látványterveknek megfelelően.

A városházától kapott információk szerint a kivitelező egyelőre a parkra összpontosít, amivel az év végéig végeznie kellene, ugyanakkor szeretné elkezdeni az épület építését is, amelynek költségeit már elfogadta az önkormányzat.© Copyright 2018