2024.06.22
szombat

Kolozsvár az ország legbiztonságosabb városa

- 2023-04-04

A hazai belügyminisztérium a Facebook oldalán tette közzé a numbeo.com, „az egyik legnagyobb, az életminőségről és a bűnözési arányokról világszerte adatokat szolgáltató platform értékelésének" eredményeit. A toplista szerint Kolozsvár a legbiztonságosabb város Romániában. 

A kincses város a világranglistán a 23. helyen áll, a hazai városok közül Temesvár követi a 32. helyezéssel, majd Brassó az 54., végül Bukarest és Iaşi a 67., illetve a 84. helyen. A minisztérium bejegyzésében utóiratként ez szerepel: „Reméljük, hogy közösen javítani tudjuk ezeknek a városoknak a rangsorát".

A numbeo.com toplistája szerint a világ tíz legbiztonságosabb városa a következő:

1. Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek
2. Doha, Katar
3. Ajman, Egyesült Arab Emírségek
4. Taipei, Tajvan
5. Sardzsa, Egyesült Arab Emírségek
6. Québec, Kanada
7. Dubai, Egyesült Arab Emírségek
8. Bern, Svájc
9. San Sebastián, Spanyolország
10. München, Németország
A városok biztonságának meghatározásához a következő tényezőket vették figyelembe: a bűnözés szintjét; mennyire biztonságos az utcákon nappal és éjszaka sétálni; mekkora az esélye, hogy idegenek fizikailag bántalmaznak; mekkora az esélye annak, hogy az utcán sértegetnek, zaklatnak; mi az esélye annak, hogy valakit az utcán a bőrszíne, az nemzetisége, a neme vagy vallása miatt támadnak meg; hányan használnak és árulnak kábítószert.
Ezen tényezők alapján a városok 0-tól 100-ig terjedő pontszámot kapnak. A Numbeo jelentése annál is inkább jelentős, mert a világ népességének valamivel több mint fele jelenleg városokban él, és a Rankig Royals jelentése szerint 2050-re az emberek közel 70 százaléka várhatóan városokban fog élni.

 

 

Forrás: Maszol.ro 

 

 © Copyright 2018