2024.04.24
szerda

Gyerekpénz: pénz helyett értékjegyek

- 2020-02-18

Pénz helyett értékjegyekben (voucher) kellene adni a gyerekpénzt, hogy a szülők biztosan ne költsék más célokra a kiskorúaknak szánt állami támogatást - fejtette ki Florin Cîţu pénzügyminiszter-jelölt a Digi24 műsorában.

Cîţut a gyerekpénz növeléséről kérdezte a műsorvezető, mire a miniszter kifejtette: a kiskorúaknak szánt havi állami támogatás növelését azért halasztották el, mert nem volt meg rá a szükséges költségvetési keret. Hozzátette, keresik és meg is fogják találni a szükséges forrásokat ahhoz, hogy 2020 augusztusától valóban megemeljék a gyerekpénz összegét.

'A kormányfő javaslata figyelemreméltó, ezt a rendszert használják az Amerikai Egyesült Államokban is, hogy a szülők biztosan ne használják más célokra a pénzt, hanem egészségre, oktatásra stb. költsék azt. A rendszer az Amerikai Egyesült Államokban és Finnországban használatos. Ez még nincs eldöntve. (...) Ha döntés születik, ez egy olyan megoldás, amelyet én támogatok. De ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a pénz erre. A voucherek szintén pénzt jelentenek. Meg akarunk győződni arról, hogy a pénzt a gyerekekre költik, és nem másra' - mondta Cîţu.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy még nem született döntés a gyerekpénzzel kapcsolatban, de felmerült, hogy vannak más lehetőségek is, például az, hogy a gyerekpénzt értékjegyek formájában kapják meg a jogosultak.© Copyright 2018