2024.04.20
szombat

Egyre kedvezőbben alakul a járványhelyzet

- 2022-02-14

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatokból, egyre biztatóbb kép rajzolódik ki.

Több epidemiológusnak az az egybehangzó véleménye, hogy lassan sikerül kilábalni az omikron vírusvariáns okozta ötödik hullámból. Az elmúlt 24 órában 11 967 új fertőzöttről érkezett jelentés, míg egy héttel korábban 16 108 új fertőzöttet számoltak. A halottak száma is csökkent, már nem éri el a százat: az elmúlt 24 órában 80-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe.

A halálos áldozatok közül 66-an oltatlanok voltak. A jó híreket némiképp árnyalja, hogy nőtt a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma. A covid-osztályokon 10 586 pácienst kezelnek 308-al többet, mint előző nap. Intenzív terápiás osztályon 1141 súlyos állapotban lévő beteg van.

Bár a járványkezelésben érintett hatóságok vezetői még mindig óvatosan fogalmaznak, egyre több optimista kijelentés hangzik el.

A járvány gyors visszavonulása az elmúlt két év legkomolyabb lazításait hozhatja el. Február 15-e után ülhet össze a kormány, hogy az első enyhítésekről döntsön. Ezek között lesz nagy valószínűséggel a kültéri maszkviselés eltörlése. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a múlt héten arról beszélt, hogy ha továbbra is kedvezően alakulnak a járványszámok, a közel két éve tartó készenléti állapot is véget érhet. Ez a tárcavezető szerint azt is maga után vonhatja, hogy még a beltéri maszkviselés is csupán ajánlott lesz, nem kötelező. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár mindeközben óvatosságra int. Hangsúlyozza, az intenzív terápiás ellátásra szoruló súlyos esetek száma csak hetek múlva csökkenhet.

Az Egészségügyi Minisztérium továbbra is a koronavírus elleni védőoltás felvételére biztatja a lakosságot.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta, bár a járványszámok jól alakulnak, az életünk csak akkor tér vissza a normalitáshoz ha Romániában megvan az úgynevezett nyájimmunitás. Ismételten hangsúlyozta, ez elérhető természetesen úton, aminek számos kockázata van, hisz a koronavírus-fertőzésnek számos mellékhatása ismert, kezdve a gyomorbántalmaktól egészen az idegrendszeri zavarokig, ugyanakkor a fertőzés elhalálozással is járhat. Mint fogalmazott, a nyájimmunitás elérésének sokkal biztonságosabb módja a védőoltás, amely ingyenes Romániában. Az egészségügyi szakemberek szavai azonban kevés embert győznek meg, az oltásszámok továbbra is csak lassan kúsznak felfelé. A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság tegnap délután ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában csupán 691 személy vette fel az oltás első dózisát. A harmadik dózist mintegy háromszor ennyi, 2850 személy kapta meg.

Marosvásárhelyi Rádió/Digi24© Copyright 2018