2024.06.18
kedd

Általános sztrájk kezdődik hétfőtől a tanügyben

- 2023-05-18

Május 22-étől általános sztrájkba lépnek az oktatási szakszervezeti szövetségek tagjai – jelentette be ma a Nicolae Ciucă kormányfővel folytatott tárgyalásai után Simion Hăncescu.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, a szakszervezeti vezetők csak vékony ígéreteket kaptak a miniszterelnöktől. Ezek szerint az új kormány programjában konkrétumok is szerepelnek majd a tanárok bértáblájával kapcsolatban, és az oktatást prioritásnak tekinti majd az új kabinet.

Beszámolója szerint a kormányfővel folytatott tárgyalásokon a szakszervezeti vezetők többek között azt kérték, hogy a tanárok bére az inflációnak megfelelően emelkedjen. Ezt meg lehetne oldani – jegyezte meg. Szerinte van még lehetőség a szakszervezetek követeléseinek teljesítésére, mert elképzelhető, hogy lesz még egy tárgyalási forduló hétfőn a miniszterelnökkel.

Az oktatás nemzeti prioritásként szerepel majd az új kormányprogramban, amelyet várhatóan jövő héten hagynak jóvá a koalíciós pártok vezetői – jelentette ki ma Nicolae Ciucă kormányfő.

A miniszterelnök megbeszélést folytatott a tanügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetségek képviselőivel. Rámutatott, a jelenlegi kormánykoalíció prioritásként kezelte az oktatás kérdését, és ez a továbbiakban is így lesz.

Hozzátette, ismertették a szakszervezeti vezetőkkel a költségvetés biztosította lehetőségeket, ugyanakkor vállalták, hogy a jövő héten elfogadásra kerülő új kormányprogramba belefoglalják, hogy az oktatás nemzeti prioritás. Hozzátette, hétfőn újabb egyeztetésre kerül sor a szakszervezetek képviselőivel.

Klaus Iohannis államfő szerint jogosak a tanárok béremelésre vonatkozó követelései.

Az államfő közölte, tájékoztatták a tanügyi szakszervezetek által kilátásba helyezett általános sztrájkról. Hozzátette, ha a Képzett Románia program célkitűzéseinek megfelelően nagyon magas színvonalra akarják emelni az oktatást, megfelelő körülményeket kell teremteni.

Az elnök szerint a közbeszédben szándékosan összemosták a tanári fizetések kérdését a tanügyi törvényekével, utóbbiak tervezetében ugyanis nem szerepel előírás a tanügyi alkalmazottak bérezésére, hisz nem ott a helye. Ezt a bértáblák országos rendszerében rögzítik, amelyet a munkaügyi minisztérium dolgoz ki az új bértörvény keretében.

Hangsúlyozta. szorgalmazni fogja, hogy a munkaügyi minisztérium kicsit gyorsabb ütemben dolgozzon az új bértörvényen, és a tanügyi bértáblák feleljenek meg a rendszer elvárásainak.

Forrás: Agerpres© Copyright 2018