2024.04.20
szombat

Alkotmánybíróság: csak az indoklás közzétételével ítélhető el valaki büntetőjogi perben

- 2021-04-08

Az indoklást az ítélethirdetéssel egyszerre kell közölniük ezentúl a bíróságoknak a büntetőjogi perekben - döntött szerdán az alkotmánybíróság, amely alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó hatályos rendelkezéseket.

A jelenleg hatályos büntető perrendtartás lehetőséget biztosított a bíróknak, hogy az ítélet kihirdetését követően 30 napon belül írják meg és tegyék közzé az ítélet indoklását. Ezt a rendelkezést azonban sok esetben a bíróságok nem tudták tartani. Előfordult, hogy úgy ítéltek börtönbüntetésre vádlottakat, hogy a jogerős ítélethirdetéstől számítva egy éven belül sem született meg az ítélet indoklása. A bíróságok ezt a késést rendszerint a leterheltségükkel magyarázták.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése alkotmányellenesnek ítélte ezt a gyakorlatot, és elrendelte, hogy ezentúl az indoklást az ítélethirdetéssel egyszerre kell közölniük a bíróságoknak, különben az érintetteknek sérül a méltányos perhez és jogi eljáráshoz való joguk. A parlamentnek 45 nap áll rendelkezésére, hogy a büntető-perrendtartás alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyeit módosítsa.

A bukaresti sajtó szerint a taláros testület döntése jelentős mértékben kihat a teljes igazságszolgáltatási rendszerre, amely évek óta súlyos bíróhiánnyal küzd, és még jobban lassíthatja a büntetőjogi perekben születő ítélethirdetéseket.© Copyright 2018