2024.03.01
péntek

A koronavírus-elleni oltás biztosan nem lesz kötelező sem a gyerekek, sem a felnőttek számára

- 2020-11-13

A koronavírus-elleni oltás biztosan nem lesz kötelező sem a gyerekek, sem a felnőttek számára - jelentette ki Alexandru Rafila, Románia képviselője az Egészségügyi Világszervezetben (WHO).

A professzor információi szerint Romániában e védőoltás elfogadottsága 50 százalék körül van a lakosság körében. Hozzátette: az általános elfogadottságot nagyon alapos tájékoztató kampánnyal kell növelni, de hangsúlyozta: az egészségügyi személyzetet és a kockázati csoportokat be kell oltani. 'Amennyiben az emberek azt látják, hogy azoknak, akik megkapták az oltást, nincsenek problémáik, nem alakultak ki mellékhatásaik, védetté váltak a betegség ellen, akkor megjön a bizalmuk és beoltatják magukat" - magarázta Rafila.
Kifejtette: az oltási kampány alapos előkészítést igényel, mert ez nem egy sima, a családorvos által beadható vakcina lesz, az oltóanyag ugyanis rendkívül érzékeny a hőmérséklet változásokra, azt különleges körülmények között kell tárolni. Egy Romániában elvégzett felmérés szerint a lakosság 38,6 százaléka határozottan elutasítaná, hogy beoltassa magát koronavírus-elleni oltóanyaggal, ha ez most rendelkezésre állna, 30 százaléka azt nyilatkozta, hogy kivárna, amíg meggyőződik arról, hogy azoknak, akik beoltatták magukat, nem származott ebből semmilyen problémájuk, 21,8 százalékuk beoltatná magát, 8 százalékuk pedig azt mondta, hogy csak akkor vállalkozna erre, ha részletes tájékoztatást kapna.© Copyright 2018