2024.06.15
szombat

Pert nyertek a székelyföldi hokiklubok a Román Jégkorong Szövetség ellen

- 2023-06-26

Alapfokon megnyerték a székelyföldi hokiklubok a Román Jégkorong Szövetség ellen indított pert, a Bukaresti Törvényszék csütörtöki döntésével érvénytelenítette a testület tavaly novemberi közgyűlésének határozatát – jelentette be Nagy Attila, a szövetség jelenlegi elnöke.

A Román Jégkorong Szövetség (FRHG) áprilisban megválasztott elnöke közösségi oldalán ismertette a bírósági döntést. A közzétett ítélet szerint a Bukaresti Törvényszék június 22-i döntésében a székelyföldi kluboknak adott igazat, és érvénytelenítette a küldöttgyűlés tavaly november 8-án hozott határozatait.

Az ítélet nem jogerős. “Újabb csatát nyertünk a romániai hoki megtisztításáért folytatott küzdelmünkben” – írta Nagy Attila, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetőjéből lépett elő áprilisban a Román Jégkorong Szövetség elnökévé.

A per előzménye, hogy a szövetség a korábbi vezetés alatt szervezett 2022. szeptember 15-i tisztújító küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek a kizárásával tartotta.

A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci klub képviselői kaptak szavazati jogot. A bajnokság gerincét adó négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dossziéikat. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői akkor újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának.

Erre reagálva az akkor még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minisztere, Novák Károly Eduárd vezette sportminisztérium finanszírozóként felfüggesztette a Román Jégkorong Szövetség ekkor hozott határozatainak hatályát, és ellenőrzőbizottságot küldött a hokiszövetséghez. A szövetsgé válaszlépésként novemberi közgyűlésén úgy döntött, hogy egyoldalúan felmondja a szerződést a sportminisztériummal és lemond a közpénzből származó finanszírozásról.

A székelyföldi klubok peres úton kezdeményezték a szeptemberi és novemberi határozatok felfüggesztését, a Marosvásárhelyi Táblabíróság nem tartotta magát illetékesnek és a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

Forrás: MTI

Fotó: Gyergyói Hoki Klub© Copyright 2018