2024.05.18
szombat

Nem hívták meg Oroszországot és Belaruszt a párizsi olimpiára

- 2023-07-14

Nem kapja meg júliusban a jövő évi, párizsi olimpiára szóló meghívót Oroszország és Belarusz a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) – írja az MTI a szervezet csütörtöki közleménye alapján.

A NOB hagyományosan formális meghívót küld egy évvel a megnyitó előtt a világ összes olimpiai bizottságának, ezt most az oroszok és a belaruszok nem kapják meg. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy versenyzőik – semleges színekben – rajthoz állhatnak Párizsban az ukrajnai háború ellenére.

 A NOB csütörtökön azt közölte, hogy 203 tagországának július 26-án küldi ki a meghívót. „Ezek között nem szerepel Oroszország és Belarusz, valamint Guatemala olimpiai bizottsága” – írta a NOB a közleményében. A közép-amerikai ország olimpiai bizottságának tagságát politikai beavatkozásra hivatkozva tavaly szeptemberben felfüggesztették.

A NOB tavaly, néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és belarusz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat. Idén március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és belarusz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A NOB végső döntést még nem fogalmazott meg az orosz és belarusz versenyzők párizsi részvételét illetően, de többször közölte már, joga van úgy határozni, hogy nem hívja meg a francia fővárosba a két nemzet sportolóit. „A NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez” – fogalmazott a szervezet.

Forrás: Transtelex.ro

Credit imagine: Eurosport© Copyright 2018