2024.04.19
péntek

Az MLSZ kitart álláspontja mellett

- 2023-03-23

A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden közleményben tudatta, hogy az UEFA engedélyezte a „történelmi Magyarország-jelkép” használatát, azonban a Román Labdarúgó Szövetség szerdán cáfolta ezt. A Magyar Labdarúgó Szövetség szerdán délután közölte: kitart korábbi álláspontja mellett.

 

Óriási felháborodást váltott ki Romániában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi közleménye, mely szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) engedélyezte a Nagy-Magyarország-jelkép használatát a magyar válogatott mérkőzésein, azzal a megkötéssel, hogy a zászlók, sálak és egyéb transzparensek kizárólag a „történelmi Magyarország” térképét ábrázolhatják, más szimbólumot vagy feliratot nem, és csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

Szerdán reggel a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szintén közleményben tudatta a hivatalos honlapján, hogy az MLSZ bejelentését követően felvették a kapcsolatot az UEFA illetékeseivel, a kapott válasz alapján pedig közölték, hogy az európai szakszövetség nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni az említett szimbólumok megjelenítését.

A magyar és a román fél tehát eltérően kommunikál az európai szakszövetség egyazon döntésével kapcsolatban. A Gazeta Sporturilor megkereste az UEFA sajtóosztályát, a lap szerint az UEFA a FRF álláspontját erősítette meg. „Az UEFA egy pillanatig sem engedélyezte az ilyen jelképek használatát. Az ezt ábrázoló zászlók és molinók bevitele a stadionba fegyelmi eljárást és szankciót vonhat maga után.

A kialakult ellentétes helyzettel kapcsolatosan érdeklődtünk a MLSZ-nél, válaszlevelükben így fogalmaztak: „Az MLSZ már kedden közleményben jelezte álláspontját a kérdéssel kapcsolatban és ezt továbbra is fenntartjuk. Ismételten felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy olvassák el az MLSZ közleményét és tartsák be a szabályokat.”

Az említett közlemény szerint „A történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezi az alábbi feltételek betartása mellett:

– kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;

– kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

A magyar labdarúgó válogatott hétfőn, március 27-én hazai pályán, Bulgária ellen kezdi az 2024-es Eb selejtezőit, ezt megelőzően március 23-án, csütörtök este Észtország ellen játszik felkészülési mérkőzést, szintén hazai pályán, a Puskás Arénában.

 

Szász Csaba

 

 

Fotó: Nemzeti Sport







© Copyright 2018