2024.03.28
csütörtök

Adj nevet a városi sportklubnak!

- 2018-06-14

Székelyudvarhely és Udvarhelyszék lakói is javaslatot tehetnek arra, hogy mi legyen az önkormányzat által alapított sportegyesület, illetve az ebbe tartozó sportcsapatok, köztük a kézilabdacsapatok neve. A város vezetősége figyelembe kívánja venni a sportszeretők és szurkolók névjavaslatait is.

 

Mindez azért, hogy a jelenlegi Pro Sport-nál hangzatosabb, szerethetőbb, és az udvarhelyszéki lakosokra jellemző nevet találjunk. Egy nevet, amely minket képvisel az országban, a világban. Egy nevet, amelyre büszkék lehetünk, s amelyet büszkén skandálhatunk.

Fontos szempont, hogy nemzetközileg is jól kiejthető, hangzásában egyszerű, ám mégis megfogó nevet adjunk a MI csapatunknak! A névjavaslat mellé szívesen fogadunk egy rövid indoklást is. Javaslataikat 2018.06.17-ig a következő elérhetőségeken várjuk: [email protected]

Egy kis udvarhelyi csapatnév-történelem

Az utóbbi években a mozaikszavak korát éltük-éljük a székelyudvarhelyi sportcsapatoknál, emiatt vannak ma SZFC, ISK-FSK vagy FK Székelyudvarhely elnevezéseink, ugyanebbe a „kategóriába” tartoztak az SZKC és az SK Székelyudvarhely nevek is, de évtizedekkel korábban is volt hasonló rövidítésre példa (UMTE, vagyis Udvarhelyi Munkás Testedző Egylet). Ami a korábbi sportcsapat-elnevezéseket illeti, ezek főleg földrajziak voltak a városban és környékén – pl. Hargita, Budvár (futball), Küküllő (jégkorong), de arra is volt példa, hogy a mondabeli Csaba királyfi nevét vette fel a focicsapat (1941–44. között).

Sokszor egy-egy céghez, vállalathoz is kapcsolódtak csapatelnevezések, pl. az 50-es években a kézilabdacsapatot Autosportnak hívták a helyi szállítási vállalat miatt, a focicsapat neve 1973-74-ben Textil volt (a cérnagyár miatt), a 70-es, 80-as években pedig a női kézilabda- és tekecsapatot Akaratnak, a férfi tekecsapatot pedig Tehnoutilajnak hívták, akár az akkori főtámogató-vállalatot. Annak a korszaknak is megvoltak a maga tipikus elnevezései (pl. Törekvés, Előre, Vasas, Fások, Haladás), némelyik a mai napig is tartja magát.

A korábban népszerű és számtalan csapatot felvonultató városi mini-futball bajnokságban is találunk hangzatos neveket, mint például a Góbék (jelentése: furfangos székelyek), vagy jellemző volt, hogy a támogatást biztosító vállalat volt a csapat neve (pl. BGM) illetve napjainkban is több csapat viseli az éppen aktuális támogatóvállalat nevét egy-egy bajnokságon.







© Copyright 2018