2024.04.18
csütörtök

Visszavonatná az RMDSZ elleni tervezetet a PNL vezetése

- 2023-07-03

A Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága megszavazta hétfői ülésén a parlamenti bejutási küszöb 5 százalékról 7 százalékra emelését előíró törvénytervezet elutasítását és a jogszabályjavaslat visszavonását indítványozza - idézte az Agerpres Nicolae Ciucă pártelnök nyilatkozatát.

A volt miniszterelnök szerint a parlamenti küszöb 7 százalékra emeléséről szóló tervezetet pártjának mintegy 15 törvényhozója kezdeményezte, az alakulat vezetősége azonban „szinte egyöntetű döntéssel", egy tartózkodás mellett elutasította a javaslatot. A végrehajtó bizottság ugyanakkor javasolja a törvénytervezet visszavonását - mondta még Ciucă.

A képviselőházhoz benyújtott törvénytervezet a parlamenti küszöb 5 százalékról 7 százalékra emelését írja elő, kezdeményezői Radu Cristescu szociáldemokrata és Adrian Cozma nemzeti liberális párti képviselők. Ezzel gyakrolatilag kiszorítaná a parlamentből az RMDSZ-t a törvénytervezet,     A kormánypárti honatyák ndoklása szerint az utóbbi két évtizedben a parlament „politikai töredezettsége" megnehezítette a stabil kormánytöbbség kialakítását, emiatt pedig az utóbbi hét évben hét kormányt iktatott be a parlament.

A kezdeményezők úgy látják, Romániának a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai és gazdasági stabilitásra van szüksége, ezért a 2024-es választási év előtt az általános parlamenti küszöb megemelése mellett a regionális pártok képviselethez jutását segítő alternatív parlamenti küszöb eltörlését is kezdeményezik a „diszkrimináció" megszüntetése érdekében, arra hivatkozva, hogy az alkotmány szerint a képviselők és szenátorok „a teljes román nép, nemcsak négy választókerület" képviseletét látják el.


Az RMDSZ 1990 óta minden parlamenti választáson átlépte az ötszázalékos küszöböt, de hét százalékot meghaladó eredményt csak a 90-es évek elején ért el. Legutóbb, 2020-ban az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáira országos szinten az érvényes voksok 5,74 százalékát, szenátusi jelöltlistáira pedig a szavazatok 5,89 százalékát adták le. Mint arra az MTI beszámolójában emlékeztetett, a 2021-es népszámláláson a decemberben közzétett előzetes adatok szerint valamivel több mint 1 millió lakos vallotta magát magyarnak Romániában, ami a megszámlált lakosság 5,26 százalékát teszi ki, illetve 6,05 százalékos arányt jelent azok körében, akik válaszoltak a nemzetiséget tudakoló kérdésre.

Forrás: Maszol.ro portálról

Fotó: Agerpres© Copyright 2018