2024.07.27
szombat

Választási tudnivalók

- 2024-06-06

22 szavazókörzet lesz Udvarhelyen. 

Csütörtökön már megkezdődött az európai parlamenti választás az Európai Unióban. Ezelőtt öt évvel az európai szintű részvétel 51 százalékos volt, de a részvételi adatok a tagállamokban jelentős eltérést mutattak. A legnagyobb arányban Belgiumban mentek el voksolni, ott a jogosultak 88 százaléka adta le szavazatát, míg Szlovákiában csak 25 százalékuk. 2019-ben Máltán 73 százalékos volt a részvétel, Spanyolországban 60, míg Romániában 51,2 százalékos volt a részvétel, Magyarországon pedig 43,4 százalékos.

Székelyudvarhelyi 22 szavazókörzetben lehet szavazni vasárnap a helyhatósági és az Európai Parlamenti választásokon, a szavazókörzetek 7 és 22 óra között lesznek nyitva. A szavazókörzeteket újraszámozták, a városban 35-től 56-ig terjednek a szavazókörzetek számai. Hargita megye 67 közigazgatási egységénél összesen 292 szavazókörzetben lehet szavazni.

Ingyenes buszjáratokat indítanak erdélyi egyetemisták számára vasárnap az Országos Magyar Diákszövetség és tagszervezetei. A kezdeményezés célja, hogy azokat az egyetemistákat, akik szeretnének szavazni a helyhatósági választásokon, költségmentesen haza és vissza is juttassa a szervezet. A buszjáratai Kolozsvárról és Marosvásárhelyről indulnak, ezeket az egyetemi központokat kötik össze Szatmárnémetivel és Székelyudvarhellyel. A járatok reggel 9 órakor indulnak az egyetemi központokból és 19 órakor indulnak vissza a célállomásokról. 

 







© Copyright 2018