2024.04.24
szerda

Romániába látogatott III. Károly brit király

- 2023-06-04

III. Károly brit király azt mondta, hogy mindig is otthon érezte magát Romániában.

A brit uralkodó többnapos magánlátogatásra érkezett. Itteni programjának egyetlen hivatalos eseménye a bukaresti Cotroceni-palotában megrendezett fogadási ceremónia volt, amelyet egy találkozó követett az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel. III. Károly király azt mondta, mindig is otthon érezte magát Romániában, megszerette az itteni kultúrát, művészetet, történelmet, a tájakat és a biológiai sokféleséget.

A brit uralkodó idézett is néhány szót románul az egyik ismert Mihai Eminescu-versből. Beszélt a romániai erdőkről, az érintetlen vidéki tájakról és a fenntartható mezőgazdaságról. A brit uralkodó szívélyes hangnemben szólt romániai barátairól, és arról, ahogyan az ország befogadta az ukrajnai menekülteket. “Nem tudom szavakkal leírni, mennyire örülök, hogy ismét ellátogathattam Romániába” – mondta a brit uralkodó, hangsúlyozva, hogy 25 évvel ezelőtt járt először “ebben a nagyszerű országban”.

Klaus Iohannis államfő köszönetet mondott Bukarestben III. Károly brit királynak “a nemzeti identitás részét képező értékek megőrzéséhez” való hozzájárulásáért.

Az elnök megjegyezte, hogy a brit uralkodó megkoronázása utáni első külföldi útja Romániába vezetett, ami meglátása szerint arról árulkodik, hogy “továbbra is szorosan kötődik ezekhez a helyekhez”. Hozzátette, a helybéliek sokat mesélnek arról, hogy a brit uralkodónak köszönhetően falvaik és hagyományaik szépségének híre túljutott az ország határain.

Az államfő méltányolta, hogy a III. Károly király által létrehozott alapítvány lehetőséget teremtett a romániai falvak újbóli felfedezésére és a megőrzésükre az épületek restaurálása, a biogazdálkodás fejlesztése, a hegyvidéki területek védelme és a hagyományos mesterségek felélesztése révén.

Klaus Iohannis beszélt arról is, hogy III. Károly királynak a környezet védelmét és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet támogató értékes munkájának Romániában is van lenyomata. Az elnöki palotában tartott eseményen több mint 300 meghívott vett részt, köztük Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a kormány és a parlament több képviselője, Daniel pátriárka, Emil Constantinescu volt államfő és Nicuşor Dan bukaresti főpolgármester. A Cotroceni-palotánál tartott fogadási ceremónia az egyetlen hivatalos esemény III. Károly brit király romániai programjában, az uralkodó ugyanis magánlátogatásra érkezett az országba.

Forrás: Agerpres

 

 







© Copyright 2018