2024.07.16
kedd

Csak javaslatokat fog tenni ezentúl a számvevőszék

- 2023-01-19

Ezentúl nem ad ki kötelező jellegű döntéseket Románia Számvevőszéke a vizsgált közintézmények és önkormányzatok számára, ellenőrzései során csak ajánlásokat fog megfogalmazni – tájékoztat hírlevelében az RMDSZ.

A szövetség Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest idézi, aki emlékeztet arra, hogy a módosítást évekkel ezelőtt kezdeményezték. Állítása szerint azért volt szükség változásra, hogy a közszolgálatban álló intézmények minőségibb szolgáltatásokat nyújtsanak a polgároknak. Kelemen Hunor úgy véli, hogy a módosítással közvetett módon az ügyintézés könnyebb lesz az állampolgárok számára.

A számvevőszék javaslatai alapján az ellenőrzött intézményeknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az ebben foglalt kötelezettségek végrehajtását utólag a számvevőszéki ellenőrök vizsgálják. Ők nemcsak a problémát vagy annak hatását, hanem elsősorban a probléma okát vizsgálják. Amennyiben a vizsgálat során törvénytelenség derül ki, a számvevőszék felterjeszti azt a bűnügyi szervekhez.© Copyright 2018