2024.05.03
péntek

Bejelentette lemondását Nicolae Ciucă kormányfő

- 2023-06-12

A tervek szerint ezen a héten kormányváltásra kerül sor. A koalícióban lévő politikai pártok megállapodása szerint az új miniszterelnök Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke lesz.

A nagykoalíció politikai alakulatai már a Ciucă-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a cseréről, amelyet a közoktatási sztrájk miatt halasztottak el néhány héttel. A Nemzeti Liberális Párt, valamint a Szociáldemokrata Párt nemcsak a kormányfői, hanem több miniszteri poszton is személycserét tervez. A kormányzati tisztségekért újrakezdődött egyeztetések javában zajlanak, egyelőre ugyanakkor kétségessé vált az RMDSZ további kormányzati részvétele.

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nincs kizárva, hogy a szövetséget kihagyják a következő kabinetből. A koalícióban megbeszélt menetrend szerint a Marcel Ciolacu vezette kormány a hét végéig leteszi a parlamenti esküt. Nicolae Ciucă lemondása után a Cotroceni-palotában konzultációkra kerül sor, majd Klaus Iohannis államfő kinevezi a miniszterelnököt, a parlamentben meghallgatják a minisztereket, és megszavazzák a beiktatást.

Forrás: szabadsag.ro/Digi24/Marosvasarhelyiradio







© Copyright 2018