2024.05.03
péntek

Az évnek két kezdete van: újév és Tusványos

- 2023-07-19

„A béke ideje” mottóval szervezték meg a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, Tusványost. A fesztivál hivatalos megnyitóját szerda délelőtt tartották meg, ahol a megszólalók köszöntőbeszédükben a béke fontosságát, a nemzetek közötti megbékélést és Tusványos alapértékeit is érintették.

„A béke ideje” mottóval hivatalosan is megkezdődött a vasárnap hajnalig tartó 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusnádfürdőn megszervezett fesztivál számos érdekes programot kínál. A koncertek már kedd este megkezdődtek, a hivatalos megnyitót szerdán délelőtt tartották, a hagyományokhoz híven, a Lőrincz Csaba sátorban.

Tusványos hivatalos megnyitója közös imával és áldással kezdődött.

Popa Ilona erdélyi főszervező elmondta: az eseményt több mint hatvan partnerrel közösen szervezték, a fesztivál harminc rendezvényhelyszínen mintegy ötszáz különböző programmal várja az érdeklődőket, ahol szinte ezer előadó és meghívott vesz részt.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az idei évben első alkalommal a tusnádfürdői önkormányzat is társszervező. A szombati előadással kapcsolatban kiemelte: lesznek hívatlan vendégek, mindenkit arra kért, hogy legyünk toleránsak, mutassuk meg, hogy valóban itt van a béke ideje.

A megnyitón Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára hangsúlyozta: Tusványoson lehetőség van arra, hogy nemzetpolitikáról, politikáról, közéletről beszélgessenek, de a kikapcsolódás is helyet kap. Ez nemcsak közéleti, politikai fórum és nemzetpolitikai szabadegyetem, hanem Erdély és a Kárpát-medence életében kiemelten fontos kulturális és közéleti rendezvény, fogalmazott. Elmondta: két évkezdetet tartanak számon, január elsejét és Tusványos kezdetét, ugyanis itt lehetőség adódik az előző évet kiértékelni, elemezni, meghatározni, hogy melyek azok a fontos pontok, amiket erősíteni kell. 

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke köszöntőjében a béke fontosságát több vonatkozásban is érintette. Elmondta: Tusványos 1990 óta a béke szigete, vannak alapvető értékeik, eszméik, melyeket hordoznak, és nem akarják elengedni ezeket.

 

Fotó: Pinti Attila







© Copyright 2018