2024.05.03
péntek

Az Alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentbe a különnyugdíjak törvényét

- 2023-08-03

Az Alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentbe a különnyugdíjak törvényét, miután annak egyes cikkelyeit alaptörvénybe ütközőnek ítélte meg.

A testület elnöke Marian Enache kifejtette, a törvény egészében véve alkotmányos, de vannak részei, amelyek alaptörvénybe ütköznek. A jogszabályt tehát visszaküldik a parlamentbe, hogy a törvényhozók összhangba hozzák azt az alkotmánybíróság döntéseivel. Az alkotmánybíróság szerint az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjának kiszámítására szolgáló nyugdíjalap csökkentése, illetve a különnyugdíjra feljogosító szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár átmenet nélküli növelése sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.

Ugyanakkor a jogbiztonság is sérül, ha utólag módosítják a már nyugdíjba vonult bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának kiszámítását – érvel a taláros testület. Az alkotmánybíróság szerint lehetséges a szolgálati nyugdíj nem járulékalapú komponensének megadóztatása, de ennek egységesnek kell lennie valamennyi szolgálati nyugdíj esetében, és nem lehet ‘szankcionáló’ jellegű. A kifogásolt törvény bevezeti ezt az adózást, de nem határozza meg egyértelműen az adóalapot, ami ellentétes a törvény egyértelműségi követelményével – teszi hozzá a testület.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot és a Nemzeti Liberális Pártot, hogy ‘az alkotmánybíróság kezével menti meg a különnyugdíjakat’.

Az ellenzéki politikus rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kéri az alkotmánybíróság által parlamentbe visszaküldött törvény újratárgyalására. Az AUR szerint nem jelent újdonságot, hogy az alkotmánybíróság visszaküldte a parlamentnek a különnyugdíjak törvényét, azt ugyanis eleve úgy dolgozta ki a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt, hogy elakadjon az alkotmányossági rostán.

Az AUR közleménye szerint Marcel Ciolacu PSD-elnök és Nicolae Ciucă PNL-elnök csak a politikai propaganda kedvéért játszották el a különnyugdíjak felszámolásának ‘színjátékát’, ‘abban a reményben, hogy újból becsaphatják a román állampolgárokat’. A Jobboldal Ereje közleménye szerint a különnyugdíjak törvénye nem egyéb, mint a PSD-PNL koalíciós és az alkotmánybíróság közötti cinkosság álcázása, hogy a naiv emberek szemében a reform látszatát keltsék.

Forrás: Agerpres

Fotó: Agerpres







© Copyright 2018