2024.05.03
péntek

A kulturális intézmények több mint felét érintik a kormány költségcsökkentő tervei

- 2023-08-08

469 jogilag bejegyzett intézmény 61 százalékát kellene átszervezni vagy megszüntetni – közölte tegnapi memorandumában a romániai múzeumok országos hálózata.

A szakmai szervezet memorandumából kiderül, hogy szinte valamennyi székelyföldi színház, múzeum, táncegyüttes elveszítené jogi önállóságát, ha a Ciolacu-kabinet jelenlegi formájában fogadná el a költségcsökkentő sürgősségi kormányhatározat-tervezetét. A csatolt táblázat szerint a 127 romániai színház és filharmónia közül 37-ben 50-nél kevesebb alkalmazott van, így összevonás vagy megszűnés fenyegeti.

Ilyen a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is veszélyben van.

Meglepő módon a kolozsvári Művészeti Múzeum is érintett, akár a csucsai Octavian Goga Múzeum, amelyhez az Ady Endre Emlékház is tartozik, és melyet 15 év pereskedés után készül felújítani a Kolozs megyei önkormányzat.

A jogszabálytervezet számos megyei és városi könyvtárat is érint, de olyan kulturális kiadványokat is veszélybe sodor, mint a marosvásárhelyi Látó vagy a kolozsvári Művelődés folyóirat. A román kormány tervei ellen online petíciót is indítottak az érintettek, ezt 50 kulturális intézmény vezetője és többezer polgár írta alá.

 

Forrás: Marosvásárhelyi rádió

Fotó: Csíki Játékszín







© Copyright 2018