2024.05.20
hétfő

A B9-csúcs zárónyilatkozata: Szükség van a NATO előretolt jelenlétére a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében

MF Agerpres - 2019-03-01

Szükség van a NATO előretolt jelenlétére a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében - állapítja meg Florentina PEIA, különtudosító, a bukaresti kilencek (B9) néven ismert, Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát magába foglaló országok államfőinek csütörtökön, kassai csúcsértekezletükön aláírt nyilatkozata.

'Ma jobban fel vagyunk készülve a jelen kihívásaira. (...) A szövetség egységének, szolidaritásának és a feladatok méltányos elosztásának szellemében hangsúlyozzuk a NATO előretolt jelenlétének fontosságát a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében, (...) és támogatjuk a NATO védelmi és elrettentő kapacitásának megerősítését' - írja a nyilatkozatban.

A B9 csúcstalálkozó végén elfogadott nyilatkozat tizenegy pontja többek között a növekvő biztonsági kihívásokra, és az Egyesült Államok haderejének megerősítésére vonatkozik a keleti szárnyon.

A kilenc államfő aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzetért, és kiáll az Oroszország ellen folytatott elrettentési politika megerősítése mellett.

Az aláírók elkötelezettségüket fejezik ki a NATO és az Európai Unió közötti kapcsolat szorosabbá tétele mellett.

A B9-es formátumot a román és a lengyel elnök kezdeményezte. Az első csúcstalálkozóra 2015-ben került sor Bukarestben, majd ezt 2018-ban a varsói csúcs követte.B9   B9-es csúcs   politika  © Copyright 2018