2024.07.15
hétfő

Válságos a sérült állapota, az ügyben büntetőeljárás indult

- 2023-12-19

A tanügyminiszter is Székelyudvarhelyre. 

A hétfő délutáni tragédia után, a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának falainak leomlását követően egy sérültet a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórházba vitték intenzív terápiás mentőautóval. Állapota válságos.

Az eset nemcsak Székelyudvarhelyt, hanem az egész Kárpát-medencét megrázta, az este és a kedd délelőtt folyamán több közjogi méltóság is részvététet kívánt, illetve kérte az eset kivizsgálását és a felelősök megbüntetését. Még hétfőn este, a tragédia helyszínén, a bentlakás előtt egy diákokból álló csoport mécseseket gyújtott az elhunyt diáktársuk emlékére, ezt kedden több iskola diákjai is megtették.  

Kedden délben Székelyudvarhelyre érkezett Ligia Deca tanügyminiszter, aki a déli órákban a Tamási Áron Gimnázium épületében megbeszélést az iskola, a város és a megye vezetőivel. A miniszter a gimnázium előtt rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy segíteni fogják az iskolát és jelenleg is zajlik a tragédia okainak kivizsgálása.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy le kell-e bontani az 1892-ben felépített iskolaépületet a Márton Áron téren, azt viszont megerősítették, hogy januártól más épületben helyezik el a bentlakásában elszállásolt diákokat, akik támogatást is kapnak a hatóságoktól. Az udvarhelyi haláleset ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik büntetőeljárás zajlik, ugyanakkor szakértői jelentés készül az épületről, hogy kiderüljön, milyen okok vezettek a tragédiához.

A székelyudvarhelyi Karácsonyi Vásár ma délutántól betervezett színpadi műsorait és koncertjeit, valamint a szilveszter éjszakára tervezett tűzijátékot és zenei programot is lemondta a Polgármesteri Hivatal. Elmaradnak a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum e hétre meghirdetett koncertjei is, a hétfői tragédiában elhunyt 17 éves farkaslaki diák az iskola tanulója volt. Az intézmény Facebook-oldalán közleményben tudatta, hogy kedden este hat órától Művelődési Ház kiállító termében, a karácsonyi kiállítás megnyitójának idejében megemlékeznek az elhunyt diákról, egy-egy szál virággal róva le kegyeletüket.© Copyright 2018