2024.02.24
szombat

Tarlós István lett Székelyudvarhely díszpolgára

- 2022-08-19

Díszpolgári címet szavazott meg Budapest korábbi főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak csütörtökön Székelyudvarhely önkormányzati testülete. A díszünnepségen Pro Urbe díjjal tüntették ki Bartók Lajos mérnököt, László Csaba néptánc-koreográfust és Mészáros Ildikó karnagyot, nyugalmazott pedagógust.

Három év kényszerszünet után tartott ismét dísztanácsülést Székelyudvarhely önkormányzati testülete. Az ünnepségen elhangzott, hogy a Székelyudvarhely díszpolgára címet 2022-ben Tarlós István miniszterelnöki megbízottnak, Budapest korábbi főpolgármesterének adományozzák, akinek közéleti tevékenységét meghatározta a székelyudvarhelyiek irányába tanúsított nyitottsága, akinek köszönhető Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának létrejötte. A díszpolgári cím odaítélését az önkormányzati testület egyhangúlag támogatta.

A székelyudvarhelyi városvezetés három személyt részesített Pro Urbe díjban. Elismerést kapott Bartók Lajos építőmérnök, akinek neve összefonódik Székelyudvarhely 1970–1990 közötti fejlődésével és mai arculatának kialakításával, László Csaba néptánc-koreográfus, az Udvarhely Néptáncműhely megalapítója, a Tamási Áron Gimnázium Gereben néptánccsoportjának egykori vezetője, a székelyföldi néptáncmozgalom elindítója, illetve Mészáros Ildikó karnagy, nyugalmazott pedagógus, aki a zenepedagógusi munka mellett több évtizeden át vezette a Székely Dalegyletet, majd a Belvárosi Református Egyházközség kórusát és a Balázs Ferenc Vegyeskart.© Copyright 2018