2024.04.24
szerda

Megszüntetnék a kötelező lakásbiztosítást

- 2024-03-04

Ötből négy romániai lakás nincs biztosítva természeti katasztrófák ellen, miközben a lakosság közel 70 százaléka mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú térségben él.

 A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége az 1576 halálos áldozattal járó 1977. március 4-i földrengés 47-ik évfordulóján tette közzé ezeket az adatokat. Egy felmérés szerint a romániaiak több mint fele félti földrengéstől vagy tűzesettől az otthonát, a lakosság 70 százaléka, mintegy 14 millió romániai él mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú régióban. Ha most következne be az 1977-eshez hasonló erejű földrengés, a gazdasági veszteség meghaladná a 25 milliárd eurót.

Megszüntetnék a kötelező lakásbiztosítást, egy ilyen jellegű törvényjavaslatot terjesztett be a parlamentbe az USR. Ennek egyik oka, hogy a romániaiak fölöslegesnek tartják a biztosítást, mivel a földrengések, földcsuszamlások és árvizek, bár súlyosak, nem tartoznak a polgárokat leggyakrabban érő katasztrófák közé. A kutatások azt mutatják, hogy városi környezetben a természeti katasztrófák kockázata alacsony, emiatt a lakástulajdonosok olyan biztosításokat részesítenek előnyben, amelyek gyakrabban előforduló helyzetekre nyújtanak fedezetet, ilyen a véletlen árvíz, a tűz, az ingóságok vagy az elektronikus berendezések megsemmisülése.© Copyright 2018