2024.07.18
csütörtök

Megemlékeztek Agyagfalván a nemzetgyűlésről

- 2023-10-16

Néptánccal, koszorúzással, beszédekkel emlékeztek. 

Több száz fő jelenlétében tartottak megemlékezést vasárnap a Székely Nemzeti Gyűlés 175. évfordulóján Agyagfalván az 1982-ben felállított szoborcsoport és az Agyagfalva Emlékházban melletti réten, az egykori nemzetgyűlés helyszínén.

A Békét a honban! című kétórás program a lovasok felvonulásával kezdődött az agyagfalvi emlékmű előtti téren, az eseményt az udvarhelyszéki RMDSZ, Bögöz község önkormányzata és az Agyagfalva 1848 Kulturális Alapítvány szervezte. A Magyar Országgyűlés 2018-as döntése alapján október 16. a székely-magyar összetartozás napja.

Többek között beszédet mondott Ülkei Zoltán, Bögöz község polgármestere, Antal István, az Agyagfalva 1848 Kulturális Alapítvány elnöke, Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor, Bíró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének vezetője, illetve Latorcai János, a magyar országgyűlés alelnöke. A részvevők megkoszorúzták a település bejáratánál lévő szoborcsoportot, az Agyagfalva Emlékházban pedig kiállították a fehéregyházi csata ólomkatonákkal rekonstruált makettjét, illetve Az én 48-as huszárom című rajzpályázat díjait is kiosztották. A megemlékezésen több néptáncprodukciót is bemutattak, illetve a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar is fellépett. Az Agyagfalva Emlékházat négy évvel ezelőtt, 2019. október 16-án, a Székely Nemzetgyűlés évfordulóján adták át, a vasárnapi megemlékezés apropóján egész nap látogatható volt.© Copyright 2018