2024.04.23
kedd

Magyar, francia kultúra megismerése után hazatért szülővárosába Hargita Megye Tanácsának fizetett gyakornoka

- 2023-09-12

Hargita Megye Tanácsának Internship, fizetett gyakornoki programja egyre felkapottabb a fiatalok körében. A program azon motivált, lendületes és érdeklődő fiatalokat igyekszik megszólítani, akik szakmájuknak megfelelően szeretnének pályakezdőként dolgozni és szívügyüknek érzik, hogy segítsék Hargita Megye Tanácsának tevékenységét. Azon résztvevők, akik a programra jelentkeznek lehetőséget kapnak szakmai tapasztalatok elsajátítására, ezzel akár olyan tapasztalatot gyűjtve, amely segíthető őket később az elhelyezkedésben, munkavállalásban.

Az alábbi interjúban Imets Hanna osztotta meg tapasztalatait, élményeit, aki nemrégiben a megyei tanács Nemzetközi részlegén vállalt gyakornoki munkát. Hannát a megyei tanács kommunikációs gyakornoka, Lőrincz Rozália faggatta.

Kérlek először is mutatkozz be röviden, ismerjünk meg.

 A nevem Imets Hanna, Csíkszeredában születtem. A Márton Áron Főgimnázium egykori diákja vagyok. Az gimnázium elvégzése után úgy döntöttem, hogy tanulmányaimat a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatom nemzetközi tanulmányok szakon. Az alapképzés elvégzése után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákja voltam és a tanulmányaim tulajdonképpen a franciaországi Sciences Po Egyetemén fejeztem be. Sokak számára meglepő lehet, hogy Magyarországot választottam továbbtanulásom helyszínének, viszont életem egyik legjobb döntése volt. Olyan emberektől tanulhattam, akik a szakma nagyjai, ugyanakkor előadásokon együtt, közösen gondolkodtunk. Egyetemi választásom során elengedhetetlen feltétele volt, hogy olyan helyre menjek tanulni, ahol a professzorok nem ragaszkodnak a könyvben leírtakhoz, hanem sokkal inkább egy tanár-diák közös beszélgetés és fejlődés veszi kezdetét. 

Tudomásom szerint több helyen is megfordultál. Hogyan kerültél végül Hargita megyébe?

 Tanulmányi éveim alatt megfogalmazódott bennem, hogy mindenképp haza szeretnék jönni szülőföldemre és a külföldön megszerzett tudást itt szeretném kamatoztatni. Így hazaköltözésem, azok számára, akik ismernek nem volt egyáltalán meglepő. Diplomamunkám is sugallta már, hogy én itthon látom a jövőmet, ugyanis a székelyföldi demográfiai trendekről írtam, éppen ezért tudom, hogy egyre fontosabb Hargita megyében magyarnak lenni.

Mióta követed Hargita Megye Tanácsának munkásságát?

A megyei tanács munkásságával 2020-ban ismerkedtem meg tüzetesebben, amikor is nyári gyakornoki munkám a megyénél töltöttem. Itt ismerkedtem meg először a megyei értékekkel és hogyan kell egy csapatban dolgozni. Ugyanakkor szerencsésnek mondhatom magam, hogy a megye azonos értékeket tart szem előtt mint én. Véleményem szerint is a legfontosabb a fiatalok számára lehetőséget teremteni, hisz csak így tudjuk fenntartani értékeink a jövő generációi számára.

Mi motivált téged arra, hogy jelentkezz az Internship fizetett gyakornoki programra?

    Motivációm előző gyakornoki létemből fakadt, tudtam hogy a megyénél sokat lehet tanulni és több olyan folyamatba is bele tudok látni, amelyet külsősként nem biztos hogy megismernék. Egy olyan munkakörnyezetben dolgozhatok ahol munkatársaim türelemmel vannak felém ugyanakkor inspirálnak a mindennapjaimban, hogy jobb legyek. Tehát tudtam, hogy a programmal csak nyerhetek és amelyet kár lenne elszalasztani.

Arra a részlegre kerültél, azzal foglalkozol, amivel eredetileg is szerettél volna?

  A menedzsment és nemzetközi kapcsolatok igazgatóságra kerültem, amely teljesen betöltötte a hozzá fűzött elvárásokat. Azzal foglalkozom amit tanultam és ami miatt érdeklődöm, hogy hogyan tudjuk összekötni a megyét és nemzetközi partnereit, ezzel lehetőséget biztosítva a megyében élők számára. Sokaknak talán fel sem tűnik, hogy mi minden a megye megfeszített munkájának az eredménye a megyében. Az, hogy én ennek a folyamatnak a részese lehetek nagyon jó érzés.

Mi a véleményed erről a lehetőségről? Mennyire segít a frissen végzett fiataloknak a pályakezdésnél?

 Úgy gondolom, hogy egy olyan fiatalnak, aki pályakezdő tökéletes lehetőség a munka világába belelátni. Ugyanakkor minden nap más feladatot hoz, így egy olyan hatalmas nagy tudást ad, amely mindenképp hasznos lesz a program lejárta után.

Mi az ami inspirál és feltölt téged úgy a mindennapokban, mint a munkahelyeden?

A csapatmunka nagyon feltölt engem, szeretek emberek között lenni és kommunikálni velük. Úgy gondolom, hogy aki nemzetközi tanulmányokat végzett annak alapfeltétele a szociális lét. Szeretek emberi történetekkel megismerkedni és mindenkitől valami újat tanulni. Valahogy a személyiségem is hűen tükrözi azt, hisz mindenkitől elteszek egy olyan tulajdonságot ami a beszélgetésünk során megtetszett benne és valahogy megpróbálom beépíteni, saját magam formájára alakítani azon tulajdonságot.

A jelenlegi álláspontod szerint itthonra tervezed a jövődet?

Jelenleg szeretném még tovább képezni magam, viszont a közeljövőben kérdés nélkül Hargita megyét választom letelepedésem célpontjául.

Hargita Megye Tanácsa 2019-ben indította el előszőr fizetett gyakornoki programját, amelyet azóta minden évben meghirdet a pályakezdők számára. Szeptember 15-én, péntekig további 3 pályakezdőnek biztosítanak lehetőséget, amelyre várják a jelentkezőket.

Részletek Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán és a hargitamegye.ro oldalon. © Copyright 2018