2024.05.18
szombat

Ma van a nyári napforduló a leghosszabb nappallal és a legrövidebb éjszakával

- 2023-06-21

Szerdán kezdődik a csillagászati nyár, a napforduló Magyarországon 16 óra 57 perckor lesz, Romániában pedig 17 óra 58 perckor. 

Ekkor „fordul” meg a Nap, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, ahol csütörtökön delel. Innentől viszont ellentétes irányt vesz, elindul a Baktérítő felé, ahová féléves vándorlás után, télen érkezik majd meg – írja a téma kapcsán az MTI a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatására hivatkozva.

A nyári napforduló alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az évben ezen a napon a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka. Bolygónk ebben az időszakban van legtávolabb csillagunktól, míg a téli hónapokban a legközelebb. A különbség nagyjából ötmillió kilométer. A meteorológiai szolgálatnál emlékeztetnek, hogy a nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban az évek során június 24-e helyett már június 20-án vagy 21-én bekövetkezik a legrövidebb éjszaka. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amelynek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja. A bukaresti Vasile Urseanu-csillagvizsgáló tájékoztatása szerint – amelyet a Krónika szemlézett – a napfordulót Romániában 17 óra 58 percre teszik, az év leghosszabb nappala 15 óra 32 percet tart, míg az éjszaka csupán 8 óra 28 percet. © Copyright 2018