2024.04.17
szerda

Ismét módosulhat a tanév szerkezete

- 2022-02-10

Korábban kezdődne az iskola és több vakáció lehet.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter bejelentette, hogy a 2022–2023-as iskolai évben ismét módosítanák az tanítási év szerkezetét: a tárcavezető elképzelése szerint az iskola szeptember 5-én kezdődhetne és június 16-án érhet véget. Az is elképzelhető, hogy újra bevezetnék a trimeszteres beosztást, ezáltal több vakáció jár majd a gyermekeknek, októberben és februárban is szünidőt tarthatnának a tanintézetek. Mindemellett a miniszteri elképzelés szerint 2023-ban a húsvéti szünetet április 7–18. között kapnák meg a diákok.

„A 2022–2023-as tanévre azt javasoljuk, hogy a szünet december 22-től január 8-ig tartson, tehát kellően hosszú időtartamú legyen. És van egy második javaslatunk a húsvéti ünnepekre: az április 7–18. közötti időszak. Tehát már van két nagy ünnepünk, amely a tanévet három szakaszra osztja" – mondta Sorin Cîmpeanu.

Hozzátette, a pedagógiai szakértők szerint valóban előnyös, ha az oktatási időszakok 6–8 hetesek, több pihenővel. Ebből a szempontból lehetséges, hogy az Iskola másképp hetet a tanév első felében vezetnék be. Továbbá javasolják, hogy október végén legyen egy egyhetes szünet minden tanulónak, az általános és középiskolásoknak egyaránt.

A tanügyminiszter által felvázolt tervezet szerint az első félév december 22-én érne véget, aztán január 8-áig tartana a szünet. Ezt követően februárban bevezetnének még egy vakációt. A tanügyminiszter szerint ez a döntés elsősorban a tanulók érdekeit szolgálná.

Februártól a tanulók részt vehetnek sporttevékenységekben, majd az iskolai tevékenységek folytatódnának egészen húsvétig. „Abszolút újdonságnak számít a zöld hét, egy olyan hét, amikor a diákok az iskolán kívül is tanulhatnak a környezetvédelemről. Ezt május környékén tarthatnák meg az iskolákban” – tette hozzá Sorin Cîmpeanu.

 a Maszol.ro© Copyright 2018