2024.07.23
kedd

Idén ismét szabadon és szabadtéren ünnepelhetnek Székelyudvarhely városlakói

- 2022-03-15

Két év kihagyás után újra a Márton Áron tér az ünnep fő helyszíne.

Ma délelőtt gyermekcsoportok fogadnak a Művelődési Ház hagyományos kézműves foglalkozására, közel 800-an jelentkeztek be huszárcsákót készíteni.

Két év kihagyás után újra a Márton Áron tér lesz az ünnep fő helyszíne, ahol a déli harangszóval kezdődő eseményt megelőzően az Aves Media stúdió közreműködésével az elmúlt húsz évben rögzített főtéri ünnepségekből vetítenek szemelvényeket. Az ünnepi beszédeket, a történelmi egyházak képviselőinek üzenetét tartalmazó programot Kovács László karnagy vezetésével a város 11 kórusának közös produkciója, a 4S Street zenekar, az Oroszhegyi Fúvószenekar, a Hagyományőrző Székely Huszárezred és a Boróka Néptáncegyüttes fellépése teszik színesebbé.

Délelőtt Forradalmi dalainkból címmel gyermekrajz-kiállítást rendeznek be a Városi Könyvtár előtti téren, a Márton Áron téri ünnepség után pedig Pilvax villanások címmel székelyudvarhelyi fiatal alkotók idézik fel 1848 márciusának eseményeit a városközponti vendéglátóhelyeken. A produkcióban közreműködnek az Üvegfigurák, Komediták színjátszócsoportok, a Vox Gimiensis kórus, a Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese, valamint a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai.

Eseménydús a nemzeti ünnep délutánja is Székelyudvarhelyen. 

A Márton Áron téri központi ünnepség után az ünnepi program gyermekeket bevonó foglalkozásokkal folytatódik. A Művelődési Házban 17:00 órától 1848-as katonadalokat tanítanak a Székely Dalegylet tagjai, illetve mesés-zenés táncházba várja az elemiseket az Udvarhely Néptáncműhely. Ugyanitt, egy órával később a nagyobbak kapcsolódhatnak be verbunk- és énektanításba. Este koncertek sora kényezteti a nagyérdeműt az Udvarhelyi Fiatal Fórum nagytermében: először a BorFolk, aztán a 4S Street lép fel, ezzel párhuzamosan a Néptáncműhelynél viseletes táncházat rendeznek felnőtteknek. A programok sorát a polgármesteri hivatal, és a szervezésben résztvevő intézmények közösségi oldalán, honlapjain is megtalálja az érdeklődő.

Marosvásárhelyi Rádió/Asztalos Ágnes© Copyright 2018