2024.07.15
hétfő

Megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát a Kürtőskalács

MF - Agerpres - 2018-09-10

A farkaslakai Kovács Kalács csapata nyerte szombaton az Év székelyföldi kürtőskalácsa - 2018 címet a 2. Kürtőskalács - Édes ízek fesztiválján, ahol megsütötték Erdély leghosszabb kürtőskalácsát is.

A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett gasztro-turisztikai fesztivál szombati napján hagyományosan elkészített, cukormázas kürtőskalácsok versenyeztek, a megmérettetésre 17 csapat nevezett be. A fesztivál második napja színes programot kínált, elkészült Erdély leghosszabb kürtőse, a gyerekfoglalkozásokon több mint száz kürtőssütő kismestert avattak, a ropogós kürtőskalácsoknak és egyéb finomságoknak köszönhetően egész nap teltházzal zajlott a rendezvény.

Minden bizonyára ezen a hétvégén a kürtőskalács fesztiválon lehet kapni a legfinomabb kürtősöket, viszont a szakmai zsűri nem engedett szigorú pontozási rendszeréből, az összesített pontszámok szerint egy versenyző sem érte el az arany fokozatot.

'Erős ezüst fokozatokról beszélünk, mondhatni aranyként fénylik idén', értékelte Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke, ugyanakkor hozzátette, nem engednek elveikből. 'Mindannyiunk közös célja, hogy ez a fesztivál arról legyen országszerte híres, hogy itt kizárólag magas minőségű kürtőskalácsokat találnak az idelátogatók, ezt próbáljuk a versenyzőkkel is elfogadtatni. Az apró részletekre kell odafigyelniük a versenyzőknek, például azt javasoljuk, hogy a mesterséges aromákat felejtsék el, mert azok nem tartoznak a mi hagyományaink közé' - értékelte a zsűrielnök.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa - 2018 címet elnyerő farkaslakai Kovács Kalács tulajdonosa, Kovács István elmondta, több mint 13 évvel ezelőtt kezdtek el ezzel foglalkozni, közel negyven személyt foglalkoztatnak. Sikerük titka a jó csapatszellem. A nyertes csapat a Gyermelyi jóvoltából 720 kilogramm finomlisztet nyert és egyedüli székelyföldi csapatként részt vehet a budapesti Kürtőskalács Fesztiválon. Ugyanakkor a szervezők az Év székelyföldi kürtőskalácsa - 2018 cím feliratú matricákat is biztosítanak a nyertesnek.

A farkaslakai Kovács Kalács nevéhez kötődik Erdély leghosszabb kürtőskalácsának elkészítése is, első alkalommal a tavalyi kürtőskalács fesztiválon sütöttek óriáskürtőst. Idén a Diószegi Pékséggel partnerségben sütötték meg Sepsiszentgyörgy főterén a 13 kilogramm lisztből készült, 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot, 13-an tekerték az ötven kürtősnek megfelelő óriáskürtőst, amely 13 perc alatt készült el, és amelyet szétosztottak a jelenlévők között.

Vasárnap a kürtőskalácssütők kreativitására kíváncsi a zsűri, a borvízforrással rendelkező települések csapatai A legjobb borvizes palacsinta címért szállnak versenybe.© Copyright 2018