2024.07.23
kedd

Interjú a Teddy Queen Fodor Lacijával

- 2019-12-12

Imáron nemcsak a megrögzött környezetvédők és aktivisták számára fontos az élhető és tiszta környezet, hanem azt tapasztalhatjuk, hogy a Földgolyó minden táján politikusok és zenészek is zászlajukra tűznek fontos környezetvédelmi témákat. Mindez azt is jelzi, hogy talán tényleg gond van, ugyanakkor jó, hogy világszinten egyre többen érzékenyek az ilyen ügyek iránt. És nemcsak világszinten, hisz helyi jó példákról is tudunk. A gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekar énekese, gitárosa, frontembere, Fodor Laci nemrég egy Hargita megyei, iskolákban szervezett tudatosító kampányban vett részt, mely során - a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere nevet viselő projekt népszerűsítéseként - a megyei tanács munkatársaival közösen a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosítás fontosságára, a túlvásárlás, a pazarlás visszafogására, a tudatos vásárlásra buzdították a gyerekeket.

-         Mit keres egy zenész egy környezetvédelmi kampányban?

-         Talán a legjobb megfogalmazás, hogy válaszokat. Ebben az együttműködésben az a rész tetszett a legjobban, hogy egy számomra ismeretlenebb közeg véleményét hallgathatom meg, amikor iskolás gyerekekkel beszélgethetek a környezetünkről. A mindennapokban csak a már felnőtt társadalom véleményét, kommentjeit és bejegyzéseit látom és ez egy idő után egyhangú. A gyerekekkel viszont őszintébben lehet erről beszélgetni, bennük van a jövő, ők azok, akik meglepetésemre olyan válaszokkal jöttek amikor beszélgettünk, amiben nem csupán nagy szavak és hatásvadász mondatok hangzottak el. Jól esett hallani tőlük, hogy többen már ilyen fiatalon a közvetlen környezetükön túl is óvják a környezetüket, életmódjukba már most jelen van az, hogy figyeljenek erre. Többen környezetvédelmi akciókban vesznek részt, míg mások szinte műanyagmentes életet élnek és ezt szuper volt látni. Így utólag ez maradt meg a legjobban.

-         Hogyan fogadtak a gyerekek, mit tapasztaltál, mennyit tudnak ezekről a témákról?

-         Meglepődtem, hogy alapvetően sokkal több információt tudnak, mint annó mi, ez lehet, csak azért van, mert nem emlékszem, hogy mi gyerekekként miket tudtunk ezekről a témákról. Jó volt látni, hogy nem csupán tollbamondásszerűen felsorolták a nagy könyvben leírtakat, hanem saját életükre alkalmazva példákkal mutatták be, hogy mit is jelent az újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés stb. Jó látni, hogy náluk szinte ez egy alapvető és ösztönszerű dolog már, hogy például szelektíven dobják el a hulladékot.

 

 

-         Miket mondtál nekik, mit hogyan tegyenek másképpen? Osszál meg velünk néhány gondolatot.

-         Én alapvetően a saját életemből hoztam példákat számukra. Az igazat megvallva, én sem vagyok egy mintapéldány az életem minden területén, ami a környezetvédelmet illeti, lehetne ezt sokkal ügyesebben is csinálni, de például amit egy jó ideje próbálok kordában tartani, az-az impulzív vásárlásból fakadó pazarlás, amit pár egyszerű életmódbeli váltással sikerült kiküszöböljek, és erre büszke vagyok. Próbáltam párbeszédszerűre fogni az egész kiselőadásom, nem érzem én sem úgy magam, hogy most bárkinek is oszthatnám az észt, viszont hitelesnek is éreztem a beszélgetést  abból a szempontból is, hogy én is egyre tudatosabb vagyok a környezetvédelemben most már a hétköznapokban pályakezdő marketingesként és más napokon meg aktív zenészként, valamint korban sincs még köztem és a kis iskolások között olyan nagy különbség, hogy ne tudjak olyan példát mondani nekik ami pár év múlva számukra is aktuális lesz.

-         Tud egy zenekar környezettudatosan létezni? Ott van a friss példa, a Coldplay környezetvédelmi megfontolások miatt nem turnézik… Ez médiahekk, vagy lehet igazi mögöttes tartalma is?

-         Szerintem tud az lenni, bár egy ilyen kisebb kezdeményezés, mint amilyen a mi zenekarunk is, még olyan jelentősen nem is károsítja a környezetet. Például mi még nem fogunk turnét lemondani környezetvédelmi megfontolásból, ennek eredményeként. Viszont maga az, hogy egy ilyen együttműködésre már meghívást kapunk, és a már számottevő hírnevünkkel pár plusz nézőt behozhatunk egy ilyen fontos tematikájú előadásra, az már szerintem a zenéléssel járó társadalmi felelősségvállalás egy jó példája és én bátorítom a többi erdélyi zenészt is, hogy lássanak el ilyen feladatokat is, ha tehetik, hiszen mindannyiunk számára fontos, hogy 20 vagy 30 év múlva még legyen ahol koncertezni.

 © Copyright 2018