2024.04.23
kedd

Erdélyszerte, így Csíkszeredában is megemlékeztek az 1956-os forradalomról

- 2022-10-24

Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66-ik évfordulójára tartottak ünnepi megemlékezést Csíkszeredában.

A köztéri tisztelgések sora a Kalász negyedi temetőnél kezdődött, ahol a  Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége szervezte főhajtáson mindössze néhány tucatnyian vettek részt. Az egybegyűlteket Nagy Benedek volt politikai fogoly köszöntötte.

A csíkszeredai megemlékezések sora délután hat órától a Gloria Victis emlékműnél folytatódott.  A magyar himnusz eléneklése után Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólt a tisztelgés résztvevőihez. Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja beszédében hangsúlyozta:1956 tehát azért különleges, mert a sötétség, a törvénytelenség és erkölcstelenség után a magyar forradalmárok visszaállították az erkölcsi alapon álló törvényt, a hazug szólamok helyett a nemzeti összetartozás érzését élték meg.

 Az évforduló alkalmából ünnepi díszkivilágítást kapott a csíkszeredai Művészetek Háza, a Csíki Székely Múzeum és a Csíki Mozi is. Mindezek mellett a Csíki Mozi előadóterét is a nemzeti színekkel világították ki a vasárnap esti zenés irodalmi est alkalmából, amelyen Sárik Péter Trió és a Csíki Játékszín művészei léptek fel az ’56-os ünnepi megemlékezéssorozat részeként. A Csíki Székely Múzeum falán az ünnepi megemlékezés plakátja is helyet kapott.







© Copyright 2018