2024.05.18
szombat

Washington korlátozta Magyarország vízummentességét

- 2023-08-02

Az Egyesült Államok korlátozta Magyarország vízummentességét, azaz az ESTA-t. Augusztus elsejétől a korábban két évre és többszöri beutazásra szóló vízummentességet egy évre és egyszeri használatra csökkentették.

A döntés az amerikai nagykövetség közleménye szerint 2010-re vezethető vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak. Az amerikaiak szerint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. A nagykövet szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

A Washington Post a Department of Homeland Securityre hivatkozva azt írja, hogy 2018-ig 700 olyan ember szerzett egyszerű honosítással magyar állampolgárságot, aki nem voltak magyar nemzetiségű. Álláspontjuk szerint így 700 ember szerzett vízummentes amerikai belépésre jogosító állampolgárságot „csalással”. Közülük a DHS adatai szerint legalább 65-en be is léptek az USA területére, és 2018-ban közülük harmincról még nem tudták, pontosan merre lehetnek az államokon belül.

Forrás: Transtelex/ Maszol© Copyright 2018