2024.06.22
szombat

Pusztító időjárás az Egyesült Államokban

- 2022-12-14

Kiterjedt téli viharzóna okozott károkat kedden az Egyesült Államok középső államaiban, Texastól az északi Minnesotáig. Délen tornádók, északon heves hóviharok okoztak fennakadásokat.

Texasban legkevesebb öt helyen alakult ki tornádó a Nemzeti Időjárási Szolgálat adatai szerint, és többen megsérültek. Fort Worth közelében több tucat lakóházban és üzletben okozott károkat a vihar, Dallas nemzetközi repülőterén mintegy ezer járatot érint a viharos időjárás – adta hírül szerdán a Magyar Távirati Iroda.

A hírügynökség beszámolója szerint Louisiana államban két ember eltűnt a Shreveport városánál kialakult tornádó nyomán, az épületek romjait kutyás mentőegységekkel kutatták át. Oklahoma államban szintén többen megsérültek a viharokban. A meteorológiai szolgálat adatai alapján a széllökések meghaladták az óránként 200 kilométeres sebességet.

Montana, Colorado és Nebraska államban heves hófúvásokra figyelmeztették a lakosságot a hatóságok, valamint arra, hogy rövid idő alatt akár több mint 60 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Nebraska közlekedési minisztériuma intézkedett egyes autópálya-szakaszok lezárásáról, miután a sűrű havazás és erős szél veszélyessé tette a közlekedést, illetve kamionok fordultak keresztbe az utakon. 

Iowa, Dél-Dakota és Minnesota egyes részein mintegy két és fél centiméteres jégpáncél kialakulására és szélviharokra hívták fel a figyelmet a hatóságok, és azt kérték, hogy akinek nem szükséges, az ne mozduljon ki otthonából.  A heves viharokra vonatkozó figyelmeztetést szerdán Mississippi és Alabama államra, valamint Florida egyes részeire is kiterjesztették.© Copyright 2018