2024.05.21
kedd

Oroszország kilépett a gabonaegyezményből

- 2023-07-19

Oroszország felfüggesztette a fekete-tengeri gabonexport-egyezményt.

Oroszország hétfőn közölte, hogy leállította azt a háborús megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajnából gabonát szállítsanak a Fekete-tengeren át afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba, ahol az éhínség egyre nagyobb veszélyt jelent, és egyre több embert taszított a szegénységbe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be az egyezség felfüggesztését, hozzátéve, hogy Oroszország visszatér az üzlethez, miután teljesítik követeléseit.

Ursula Von der Leyen határozottan elítéli, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítései ellenére Oroszország megszüntette a fekete-tengeri gabonaegyezményt.

Ursula Von der Leyen Twitter bejegyzésében azt írta: EU azon dolgozik, hogy a világ kiszolgáltatottjai számára élelmiszerbiztonságot biztosítson, és szolidaritási sávok segítségével továbbra is ki fogja juttatni az agrár-élelmiszeripari termékeket Ukrajnából a globális piacokra. Moszkva arra hivatkozik, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén a megállapodás része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök afrikai újságíróknak nyilatkozva.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az alternatív szárazföldi útvonalak nem tudják kiváltani a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében folytatott tengeri szállítmányozást. A gabonaegyezmény hatálya éjfélkor járt le, Oroszország pedig közölte, hogy nem újítja meg. A Kreml mindazonáltal arról biztosította az érintetteket, hogy Moszkva kész „azonnal” visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek annak Oroszországra vonatkozó feltételei.

A török elnök, akinek országa közvetítőként járt el a gabonamegállapodás megkötésekor, közölte: továbbra is úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyezmény folytatását akarja. Hozzátette, hogy a török és az orosz külügyminiszter tegnap délután tárgyalt.

Antonio Guterres sajnálatosnak nevezte Moszkva döntését, viszont szintén jelezte: nem hagy fel a nemzetközi erőfeszítések összehangolásával annak érdekében, hogy az orosz és az ukrán mezőgazdasági termékek, illetve műtrágyák eljuthassanak a világ piacaira. Mindemellett elismerte, hogy továbbra is fennállnak olyan akadályok, amelyek nehezítik az orosz termékek exportját.

Az orosz külügyminisztérium már előzetesen jelezte, hogy megfontolják a gabonaegyezmény folytatását, amennyiben „kézzelfogható eredmények” születnek az orosz fél követeléseit illetően. Ezen feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése.

 

 

Forrás: Euronews/MTI/Marosvasarhelyiradio

Fotó: AFP/WFP/Hugh Rutherford© Copyright 2018