2024.06.18
kedd

Két országban is betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét

- 2023-08-10

Kuvaitban és Libanonban is betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét, a KUNA kuvaiti hírügynökség mai jelentése a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig azt vetette a film szemére, hogy a homoszexualitást népszerűsíti.

Kuvait emellett betiltotta a Beszélj hozzám című horrorfilmet is – tette hozzá a KUNA. Az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma részéről leszögezték: mindkét film a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít. A tárca egyébként rendszeresen felülvizsgálja a filmeket, és míg egyes esetekben csak bizonyos részleteket, többnyire szexuális tartalmakat vág ki belőlük, előfordul, hogy a teljes film betiltását javasolja.

Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter leszögezte: a Barbie ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát. A tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt, vizsgálja meg a filmet és tegye meg javaslatait.

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában is betiltották a helyi hatóságok, kifogásolható tartalmakra hivatkozva. Továbbá Vietnam szintén betiltotta a vígjáték forgalmazását, mert olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.

Forrás: MTI© Copyright 2018