2024.04.18
csütörtök

Ismét csorbított a nők jogain Afganisztán tálib kormánya

- 2023-07-05

Ismét csorbított a nők jogain Afganisztán tálib kormánya: be kell zárni a szépségszalonokat. Ez a döntés közvetlenül ismét a nők, de tágabb értelemben komplett családok megélhetését lehetetleníti el, a szépségszalonokat uyganis nagyrészt nők üzemeltetik.

Az erkölcsügyi minisztérium egyik szóvivője a BBC-nek megerősítette a hírt, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mi a döntés oka. A tálibok az amerikai haderő 2021 augusztusi kivonulása után vették át a hatalmat Afganisztánban, és azóta rendre csorbítják a nők jogait: kizárták őket a közoktatásból, megtiltották nekik, hogy közhivatalt vállaljanak, vagy hogy az ENSZ-nek, esetleg más, az országban működő nemzetközi szervezetnek dolgozzanak. Nem mehetnek parkokba, valamint a sportlétesítményekből és az uszodákból is ki vannak tiltva. Férfi hozzátartozó nélkül nem utazhatnak, és az arcukat el kell takarják, ha kilépnek az otthonukból.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a múlt héten benyújtott jelentésében Richard Bennett, a világszervezet afganisztáni jelentéstevője leszögezte: a nők elleni intézményesített diszkrimináció áll a tálibok ideológiájának és hatalomgyakorlásának a középpontjában.

Forrás: Euronews

Fotó: AFP/Hector Retamal© Copyright 2018