2024.06.15
szombat

Évtizedek óta nem látott aszály sújtja Európát

- 2022-08-15

Franciaországban az aszály okozta vízhiány enyhítésére vízhasználati korlátozásokat vezettek be.

Lyon régióban például tilos füvet locsolni vagy autót mosni. A francia riviérán pedig elzárták a zuhanyokat a strandokon.

Magyarországot történelmi aszály sújtja. A Duna vízgyűjtő területén az átlagosnál, 25 %-kal kevesebb csapadék esett. 1991óta a legszárazabb 7 hónapot vészeli át az ország, az átlagos csapadékmennyiség alig fele esett eddig.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 10-nek a területén van érvényben vízhiány elleni készültség. Angliában a mezőgazdasági termelők kerültek a legnehezebb helyzetbe. Mivel az aszály miatt alig maradt zöld fű a szarvasmarhák legeltetésére, a gazdáknak nincs más választásuk, mint elkezdeni felhasználni azt, amit a télre tároltak. A terméshozamok is visszaestek, és a víztározók szintje sok helyen túl alacsony ahhoz, hogy az öntözési igényeket kielégítsék. Nagy-Britanniában egyébként milliókra vonatkozik az ún. slaghasználati tilalom, London környékén pedig nemsokára további 15 millió embernek kell majd ilyen tilalommal szembenéznie, amit hamarosan követhet a kocsi és ablakmosási tilalom is.© Copyright 2018