2024.04.18
csütörtök

Történelmi csúcson Románia földgáztartaléka

- 2023-08-21

Románia földgáztározói már több mint 83 százalékban megteltek, szeptember elseje után pedig a 90 százalékot is meghaladja majd a telítettség, ezért Sebastian Burduja, Románia energetikai minisztere szerint mindenki megnyugodhat, „nem fogunk fagyoskodni a télen”.

Az idén a tavalyinál jóval nagyobb mértékű földgáztartalékkal várhatjuk a téli szezont. Burduja a román közszolgálati csatornának azt mondta, hogy történelmi csúcson van a tározók telítettsége, a felhalmozott földgáz pedig elégséges lesz a lakosság kiszolgálásához. „Ha nagyon kemény lesz a tél, akkor bármikor hozzányúlhatunk az azerbajdzsáni készlethez, ahol további közel egymilliárd köbméter földgázt tárolhatunk. Tehát az üzenetem egyértelmű minden romániai lakos számára: legyenek nyugodtak, nem fogunk fagyoskodni télen” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az energiaár fogyasztói árának korlátozására legalább jövő év márciusáig engedélyt kaptak az Európai Bizottságtól, ugyanakkor az aktuális árstop 2025 márciusáig lett megtervezve.

 

Forrás: maszol.ro© Copyright 2018