2024.04.17
szerda

Tánczos Barna szerint a parlamentnek kellene dönteni a medvék kilövési kvótáiról

- 2023-08-10

Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter szerint a bukaresti parlamentnek kellene dönteni a védett barnamedvék kilövési kvótáiról.

Mint bejelentette, szenátorként kezdeményezni fog egy erre vonatkozó törvénytervezetet. Hozzátette, hogy a Román Akadémia nehéz helyzetbe hozta utódját, Mircea Fechet jelenlegi környezetvédelmi minisztert, amikor javaslatot tett a kilövési kvótára.

Tánczos Barna szerint a tudományos grémiumot egyetlen jogszabály sem jogosítja fel erre, csak véleményeznie szabad az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. Elmondta: miniszterként tiszteletből nem akarta kizárni az akadémiát a döntésből, de arra a következtetésre jutott, hogy nincs mit keresnie a törvényhozási folyamatban, mivel nincsenek szakemberei. Ha lennének, azok a folyamat korábbi fázisaiban is részt vettek volna – érvelt.

Rámutatott: a Román Akadémiának a korábbi kvótát megfelező döntése nyomán Mircea Fechet arra kényszerült, hogy vagy elfogadja az akadémia javaslatát, vagy engedély nélkül, esetleg a nemleges válasz ellenére jóváhagyja elődje tervezetét, ami bűnvádi eljárást eredményezett volna. A volt környezetvédelmi miniszter szerint a jelenlegi helyzetre az egyetlen megoldás, ha a romániai barnamedve-populációra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótát a parlament határozza meg, amely felelős az emberek biztonságáért.

Forrás: MTI© Copyright 2018